LISTA

Skribent

Lina Svensson

8 mars 2019 | 15:00

Vi listar 5 av spelvärldens tuffaste hjältinnor

Dagen till ära har vår spelskribent Lina valt att lista några av sina absoluta favorit-hjältinnor från hyllade speltitlar.
Idag är det internationella kvinnodagen. En dag då vi ska fokusera på, och hylla alla dessa fantastiska kvinnor vi har runtomkring oss, lite extra. Men det är också en dag för diskussion och reflektion, en dag då vi ska belysa problemen kring kvinnors utsatthet runtom i världen. Allt för att vi en vacker dag ska kunna ge varenda kvinna på denna jord rätten till att bestämma över sitt eget liv. En väldigt viktig dag, med andra ord.
 
Dagen till ära tänkte jag passa på att hylla en skara kvinnor som ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag har valt att lista några utav spelvärldens coolaste brudar. Saknar du någon på listan? Fyll då på med girl power i kommentarsfältet nedan.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Chell (Portal) 

 
Att vakna upp inlåst i ett kalt, tomt rum för att sedan få veta att man tagits dit för att tvingas genomgå en rad olika, meningslösa experiment, skulle troligtvis inte kännas det minsta roande för någon. Att dessutom få beskedet att man aldrig kommer att få lämna anläggningen med livet i behåll, plus att ständigt bevakas av en cynisk robot som anstränger sig till det yttersta för att göra livet surt för en, gör väl inte saken bättre. Men detta är Chells liv, sorligt nog.
 
Chell är inte så pratsam i Portal-spelen (jag tror faktiskt inte att hon säger ett endaste, litet ord i något av dem). Men trots detta var det inte svårt att fatta tycke för Chell och hennes minst sagt destruktiva relation till sin övervakare, Glados. Låt oss säga att denna sarkastiska, genomonda robot verkligen är en kategori för sig. Denna robots onda avsikter och elaka kommentarer skulle få vem som helst att bryta ihop, vilket med andra ord bevisar att Chell är en av de tuffaste brudarna som går att finna i ett spel.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Lara Croft (Tomb Raider)

 
Det är omöjligt för mig att sammanfatta en lista över kvinnliga spelkaraktärer, utan att nämna fröken Lara Croft. För det finns väl inget fruntimmer som har gjort ett större avtryck i spelvärlden, än hon. Vi fick stifta bekantskap med henne för första gången år 1996 och efter det har vi fått följa henne i fler tv-spel, men också på den vita duken (där Angelina Jolie och Alicia Vikander spelat rollen).
 
Lara är den kvinnliga motsvarigheten till Indiana Jones (fast coolare?) och precis som Mr Jones roar sig Lara med att resa världen runt på jakt efter äventyr, dolda skatter och fula gubbar som hon kan slå på näsan. Lara Croft är för mig, utan tvekan en av spelvärldens absolut tuffaste damer och jag är övertygad om att hon kommer fortsätta att briljera i spelvärlden en lång tid framöver.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Ellie (The Last of Us)

 
“The Last of Us” är framgångssagan med stort F. Efter sin release i juni år 2013 hyllades spelet av cirka 99,9% av dem som spelade igenom hela äventyret. Och vi har karaktären Ellie att tacka för mycket när det kommer till “The Last of Us” stora succé. Att få följa henne och Joes farofyllda resa genom denna zombiefyllda apokalyps hade en trollbindande effekt på mig från allra första stund. Jag kunde bara inte lägga ifrån mig speldosan när jag väl hade påbörjat min resa.
 
Jag tänker inte avslöja några detaljer kring detta spel, men jag kan i alla fall säga att jag inte tror att Ellies öde lämnade någon oberörd. Jag längtar så mycket efter uppföljaren till detta mästerverk, så att jag inte kan beskriva mina känslor med ord.  Tack för allt Ellie!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Aloy (Horizon: Zero Dawn)

 
I spelet "Horizon: Zero Dawn" finner vi inte bara en av de absolut vackraste spelvärldarna vi någonsin har skådat, utan också en av de coolaste kvinnliga karaktärerna vi hittills stött på i ett spel. Bara blotta åsynen av Aloy bekräftar att detta är en tjej som kan klara sig galant på egen hand. Aloy har tvingats till att växa upp som en utstött och trots att hon försökt med allt för att bli accepterad, har hennes ansträngningar varit meningslösa. Men med tiden får vi se Aloy gå från att vara en ledsen, osäker liten flicka till att bli en modig, ung och självsäker kvinna. En kvinna som inte låter sig skrämmas i första taget.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Clementine (The Walkning Dead)

 
När världen rasat samman och zombies erövrat jorden tvingas de levande kämpa konstant för att få fortsätta med att vara, just levande. Ständig vaksamhet är nyckeln till överlevnad, någonting som Clementine snabbt blir tvungen att lära sig.
 
Clementine är den lilla flickan vi får möta i den hyllade spelserien “The Walking Dead” och redan från det allra första avsnittet är det Clementine som stjäl rampljuset från resterande karaktärer. I denna lilla tös ryms det mycket vilja, envishet och mod. Hon tvingas uppleva fruktansvärda saker som ingen människa ska behöva bevittna. Och absolut inte ett litet barn. Död och förödelse är ständigt närvarande i Clementines liv. Men trots detta finns det ingenting som verkar kunna sänka henne.
 
Vilka kvinnliga splehjältar skullle du vilja lägga till på listan? Kommentera nedan.
| 8 mars 2019 15:00 |