Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 februari 2023 | 14:30

Toppbetyg till två bioaktuella dramafilmer

Vi har en strålande biohelg framför oss. Både "Aftersun" och "Women Talking" får 5:or av MovieZines kritiker.
Den som klagar på att "Hollywood saknar originella idéer" och att det bara visas CGI-späckade uppföljare på bio får tänka om.
 
Idag släpps nämligen två stekheta Oscarskandidater på svenska biodukar, och hajpen är för en gångs skull berättigad - både "Aftersun" och "Women Talking" är riktigt vassa. Här hittar du två starka och berörande filmer, som båda dessutom är regisserade av kvinnor. Avboka AW:n och strunt i lördagens Mello, de här vill du inte missa!
 
 
"Aftersun" är skotska Charlotte Wells regidebut och filmen som gav stjärnskottet Paul Mescal en Oscarsnominering.
 
Den personliga berättelsen följer Sophie som tänker tillbaka på en solsemester i Turkiet som hon gjorde när hon var liten tillsammans med sin frånskilda pappa Calum. Hon är glad över att få umgås med sin pappa och han gör sitt allra bästa för att hans dotter ska få en trevlig semester, samtidigt som han tampas med sitt inre mörker.
 
"Det här är en film om villkorslös kärlek och de inre demoner som kan hota den" skriver Erik Dalström i sin recension, och hyllar speciellt det drabbande slutet. "När håret på armarna reser sig och tårarna hittat sin väg ner längst kinderna, så inser jag att jag fått bevittna något speciellt."
 
 
"Women Talking" bygger på romanen "Kvinnor som pratar" av Miriam Toews, som i sin tur inspireras av en omskakande men sann historia. Här följer vi med till ett avskilt religiöst samhälle, i en okänd tid och plats, där kvinnorna fått nog efter en våg av våldtäkter. När männen är ute ur byn samlas kvinnorna för att skissa upp en plan.
 
Även om det kan låta så, är "Women Talking" ingen direkt svårsmält eller tung film. Den är förvånansvärt inbjudande och lättas upp av humor, värme och optimism. En fantastisk ensemble med Claire Foy och Jessie Buckley är grädden på moset, och regissör Sarah Polley ser till att fotot och musiken griper tag från första stund.
 
"Årets i särklass snyggaste och mest välskrivna drama är den feministiska spark i skrevet som världen behöver just nu" skrev jag i min recension efter premiären på Toronto Film Festival.
| 17 februari 2023 14:30 |