SPONSRAT

Skribent

Robin Andersson

15 april 2019 | 20:30

Eftersnack: Mina 6 favoritögonblick från "Game of Thrones"-premiären

Det finns i vanlig ordning mycket att diskutera efter ett sprillans nytt avsnitt av vår favorit-fantasyserie. Låt oss dyka djupare ner i vad som faktiskt hände.
Drakridande, gripande avslöjanden och karma personifierad. Mycket hände i den första episoden av säsong 8. Här listar vi våra 6 favoritögonblick från avsnittet.
 

Daenerys int(r)å(n)g i Winterfell.

 
 
Vi börjar avsnittet med Jons och Daenerys inmarsch till Winterfell tillsammans med den enorma armén. Scenen påminner om första avsnittet i hela serien, när Lannisterfamiljen kom på besök. Då var det unga Arya och Bran som sprang upp till höga höjder för att se vad det var som pågick. Nu var det en annan ung pojke. Det är till och med samma soundtrack som spelas som när Robert Baratheon gjorde entré, så helt klart en scen gjord för att väcka nostalgikänslor, och visa hur långt vi har kommit.

Det blir spännande att följa Daenerys intriger med invånarna. De är rädda för drakar, så klart, och de är tveksamma mot utländska främlingar. Speciellt när deras efternamn är Targaryen, vilket är förståeligt. Kommer Daenerys att förtjäna deras respekt?

Sansa och Arya är helt klart tveksamma till deras brors nya allians, och han blir otroligt ifrågasatt. Hur starka kommer hans band vara till sitt folk om de inte vill slåss under en Targaryen-allians? Ännu värre lär det bli när de inser vad Jons egentliga efternamn är.
 

Kärt återseende

 
 
“You used to look taller” säger Arya till Jon, när de ses för första gången sen han lämnade Winterfell tillsammans med Ned i säsong 1. Kanske är det jag som läser in i citatet för mycket, men är det all tyngd på Jons axlar som faktiskt har gjort honom “kortare”? Var han stoltare och mer rakryggad förut när han slogs för The Night Watch? Och börjar all press och tillit ta på honom till den grad att hans hållning försämras? Förmodligen är det bara jag som gräver för djupt.

Det var i vilket fall kul att se syskonen jämföra vapen som att ingenting hade förändrats på åtta år. Men när Jon snackar lite skit om Sansa, försvarar Arya sin syster. Hon visar hur långt hon har kommit från flickan i säsong 1 som hatade sin storasyster. Och när hon sedan viskar i Jons öra om att han inte ska glömma vilken familj han tillhör går det en liten ilning genom ryggraden. Hotade hon precis sin bror? Eller var det bara ett påminnande om att han alltid är välkommen till sin familjs trygga famnar?
 

Det olyckliga erkännandet

 
 
När Daenerys först träffar Samwell blir jag glad. Han är så lycklig att få träffa en så mäktig person, och Daenerys är evigt tacksam för att han räddade Jorahs liv när Sam botade hans greyscale. Sen pratar de om att han har råkat låna några böcker lite olagligt och man blir så glad av att se den här interaktionen. Sen nämner han sitt familjenamn och realisationen slår mig som ett slag i magen. När Daenerys tvingas berätta vad som hände hans familj, och Sam inser vad hon har gjort, brister han. Och jag. Fantastiskt skådespel från John Bradley här. Det är det här Game of Thrones handlar om. Familjen framför allt. Svek mellan de olika familjenamnen. Kommer Sam att kunna lita på Daenerys efter det här?
 

Hunden, smeden och lönnmördaren

 
 
Arya har helt klart blivit mer återhållsam de senaste säsongerna, och det förstår man efter vad hon har varit med om. Men när hon träffar Gendry får han henne att le och skratta, och det gör mig varm i kroppen. Deras konversation om att han har blivit en duktigare smed och hon har blivit.. snyggare? är en fröjd att följa. Spännande också att se vad det är för vapen hon vill att han ska tillverka. Kan det vara spjutet vi har sett i trailers tidigare?

Det är kul att se kontrasten mot när hon träffar Sandor Clegane och blir kallad “stone cold bitch”. Vänskapen mellan The Hound och Arya är tydlig, de har lärt känna varann genom sin resa tillsammans, och även fast han inte säger det rakt ut, så betyder hon mycket för honom, och han är glad att se henne.
 

Piraten och Lejonet

 
 
Cersei är desperat. Hon försöker dölja det, men hon är helt klart rädd för att hennes tid som regent snart kan vara över. Hon spenderar sina sista pengar på att köpa en gyllene armé (dock inga elefanter). Och när Euron vill ha sin belöning i form av ett nattkammarbesök, är hon först stark och står på sig. Men när hon funderar på det så är rädslan att förlora sin flotta starkare än hennes hat mot Euron. Vem är det egentligen som styr i det här förhållandet?

Hon påstår att hon gillar hans arrogans, men jag är övertygad om att hon bara spelar för att hålla sin kompanjon tillfredsställd. Det sista hon vill ha är en spricka i sin allians, och hon verkar vara beredd på att göra vad som helst för att hålla den intakt. Det är lite äcklande att se henne “sälja” sig själv till Euron på det sättet, men samtidigt så är det inget man blir förvånad över när det gäller Cersei. Blir hon den nya “Mad Queen”?
 

“Jag väntar på en gammal vän”

 
 
Först förstod jag inte vad Bran menade när han berättade för Samwell att han väntade på någon. Men när Jaime dyker upp på sin häst och får syn på Bran, stirrandes rakt mot honom, förstår jag. Bilden är vackert speglad från första avsnittet i säsong 1 då vi avslutar med att Jaime puttar ut Bran från fönstret. Jag älskar det här ögonblicket och sällan har man sett Jaime så rädd som när han stirrar karman rakt i ansiktet. 
 
 
Det verkar som att intrigerna tätnar ytterligare i nästa veckas avsnitt när Daenerys står öga mot öga med sin fars mördare. Sansa fortsätter vara otroligt skeptisk mot sin nya drottning och vem är det Arya pratar om att döda? Nästa vecka kan inte komma snabbt nog!
 
Vilket var ditt favoritögonblick i veckans avsnitt? Kommentera nedan vad du tyckte!
| 15 april 2019 20:30 |