Skribent

Patrik Jonsson

22 februari 2013 | 19:30

Topp 10: TV-serieskurkar

Denna vecka tänkte jag att TV-artikeln skulle få besök av lite ondska och andra hemskheter, då jag valt att lista mina tio absoluta favoriter när det gäller TV:ns värsta badguys!

Ja, badguys, superskurkar, nemesis, kalla dem vad ni vill, "kärt" barn har många namn och detta är verkligen ett ämne som står mig varmt om hjärtat.

Kanske låter konstigt och halvt psykotiskt då jag säger att en drös med genomonda psykopater står mig varmt om hjärtat, men vad äro en thrillerserie utan ett skoningslöst och ondskefullt geni? Det behöver inte ens handla om en thrillerserie, dessa ondskefulla figurer kan naturligtvis dyka upp lite varsomhelst och förpesta vardagen för våra ack så älskade seriehjältar; dramor, komedier, såpor, you name it! Och ju jävligare de är, desto mer njuter vi av att älska att hata dem, det är då en sak som är säker.

Då man tar sig en närmare titt på alla dessa serier som skapats genom tiderna upptäcker man snart nog att det fullkomligt vimlar av dessa manipulerande galningar. Vissa bättre skrivna och framförda än andra givetvis och det har verkligen krävts en rätt så radikal sållning här innan jag slutligen hade min ondskefulla lista komplett.

Nu är jag dock hyggligt nöjd, detta är helt klart tio karaktärer som genom åren både chockat och spridit hinkvis av djävulskap och rädsla i våra TV-apparater och detta med bravur! (Vissa karaktärer har jag valt att lämna utanför då de mer befinner sig i en slags gråzon, vi skulle kunna kalla dem för antihjältar.)

10. Ralph "Ralphie" Cifaretto ("The Sopranos")

Man kan tycka att "The Sopranos" fullständigt kryllar av sociopater och oberäkneliga gangsters och det är mycket riktigt. Men Ralphie, här klockrent spelad av Joe Pantoliano, var ändå en av de absolut värsta och mest hänsynslösa av dem. Inte ens självaste Tony Soprano ville ha någonting med honom att göra och det slutade ju också som det slutade. Ralphie var brutal, iskall och fullständigt okontrollerbar, ett våldsutbrott lurade alltid bakom hörnet. Inte helt olik Joe Pescis karaktär Tommy DeVito i "Goodfellas".

9. The Cigarette Smoking Man ("X-Files")

Ja, eller Cancermannen, C-Man, C.G.B. Spender, återigen; kärt barn har många namn och denna kedjerökande och rynkiga gamla farbror känner nog de flesta av er igen, men ni vet likväl som jag att skenet bedrar. I säsong efter säsong gjorde han livet surt för Mulder och Scully i "The X-Files" med sina konspirationer, vilseledande spår och ondskefulla agendor. C-Man (William B. Davis) är också en av de skurkar som återkommit flest gånger i en TV-serie. Om inte för annat så definitivt en drömkaraktär för cigarettbolagen!

8. Lucifer ("Supernatural")

Här har vi helt klart en karaktär som är så mycket bättre än själva serien, vi snackar om Djävulen själv, dock skriven på ett mycket påhittigt sätt och grymt väl framförd av skådespelaren Mark Pellegrino. Jag tänker låta Lucifer själv tala:

"You know why God cast me down? Because I loved him. More than anything. And then God created... You. The little... hairless apes. And then he asked all of us to bow down before you-to love you, more than him. And I said, "Father, I can't." I said, "These human beings are flawed... murderous!" And for that, God had Michael cast me into Hell. Now, tell me, does the punishment fit the crime? Especially when I was right? Look at what six billion of you have done to this thing, and how many of you blame me for it."

7. Mags Bennett ("Justified")

Lite kvinnlig sociopatisk fägring måste vi ju också ha och här har vi lätt en av dem absolut värsta jag kunde hitta: Mags Bennett. Ett riktigt skruvat familjeöverhuvud spelad av Margo Martindale, en roll som mycket välförtjänt belönade henne med en Emmy. Mags Bennett är ungefär som en "hillbillisk" Annie Wilkes, ja ifall nu Annie Wilkes även pysslade med knarksmuggling och familjeklanshat det vill säga. Ingen snäll tant detta inte.

6. Theodore "T-Bag" Bagwell ("Prison Break")

Det må ha funnits gott om onda brottslingar i "Prison Break", bland annat så spelade ju vår egen Peter Stormare en elak rackare, men det var ändå allas vår T-Bag (Robert Knepper) som drog det längsta strået vad det gäller att vara ondskefull. Hans "meriter" inkluderar det mesta; kidnappning, förfalskning, bankrån, misshandel, tortyr, våldtäkt, mordförsök och självklart även mord. Som om detta inte var nog så insinuerades det även att han var både pedofil och nekrofil. Mycket svårslaget, detta resulterade självklart i en given plats på listan!

5. Leland Palmer ("Twin Peaks")

Ray Wises Leland Palmer från "Twink Peaks" måste nog vara en av de allra mest kända serieskurkarna någonsin. Utan att gå in på allt för avslöjande detaljer så kan jag väl nöja mig med att säga att karaktären fått stått för en av de mest chockerande överraskningarna någonsin i seriernas värld. Man skulle väl kunna säga att han, precis som serien, i och med detta även har skrivit en slags TV-historia.

4. Gabriel "Sylar" Gray ("Heroes")

Jag vet inte hur många "superhjältarna" till antalet var i "Heroes" eller hur många olika krafter de tillsammans hade, trots detta hade de alltid lika stora och uppenbara problem med deras hänsynslöse nemesis Sylar. Med sina enorma krafter skar han upp skallar på löpande band, superhjälte eller inte, ingen kunde känna sig säker. "Heroes" må ha fått mycket skit för sina senare säsonger, men hur än man vrider och vänder på det tycker jag att Zachary Quinto alltid levererade som en av de mest hänsynslösa superskurkarna någonsin.

3. Ben Linus ("Lost")

Ben Linus kanske inte direkt badade i blod som många av de andra här på listan gjort, men hans iskalla beteende och sociopatiska drag kan dock inte förbises i ett sådant här sammanhang. Enligt Linus kunde alla offras för att han själv skulle nå sina mål, även sitt eget kött och blod. Människorna runt omkring honom såg han mer eller mindre som små verktyg och han använde dem som just sådana också. Förmodligen den mest manipulativa av dem alla här på listan. Michael Emerson som gestaltade honom kommer nog för alltid att förknippas med denne rollfigur, så bra var han helt enkelt. Kort och gott en modern klassiker vad det gäller badguys.

2. J.R. Ewing ("Dallas")

Apropå just manipulativ och att för evigt förknippas med sin rollfigur; här har vi en till som inte skyr några medel för att få det han vill ha! J.R. Ewing må inte ha tagit livet av en halv stad eller något liknande, men han har däremot fått en hel värld, flera generationer, att just älska att hata honom. I särklass TV:ns mest kände badguy och det finns ärligt talat ingen som kommer i närheten av hans sylvassa kommentarer eller nedvärderande språk. Man kan skratta, man kan gråta, men en sak är säker; detta är skitstövelns och den självgode tölpens ansikte! Larry Hagman, som dessvärre gick bort för ett par månader sedan, gjorde J.R. med en sådan briljans och fingertoppskänsla att det är rakt omöjligt att tänka sig någon annan i rollen, må du vila i frid.

1. Arthur Mitchell a.k.a. The Trinity Killer ("Dexter")

J.R. Ewing får ursäkta, men ingenting kan ändå mäta sig med John Lithgows helt fantastiska rolltolkning av seriemördaren Arthur "The Trinity Killer" Mitchell i "Dexter". Arthur Mitchell hade allt man kan kräva av en riktigt ruggig och karismatisk elaking, han var känslokall, manipulativ, hänsynslös, sociopatisk, beräknande och fullständigt briljant! Tilläggas ska att karaktären också var riktigt bra skriven och dessutom fenomenalt spelad av en gammal mästare i genren. Hade detta varit en film hade definitivt Lithgow varit Oscarsvärdig. En Golden Globe belönades han dock med samt en hel del andra priser, med all rätt. Frågan är nu inte endast ifall "Dexter" någonsin kan toppa Arthur Mitchell, frågan är även ifall någon serie överhuvudtaget kan göra det? För min del rådde det denna gång ingen tvivel om list-ettan, Trinity krossar allt!

Andra badguys värda att nämnas:

Constance Langdon, Bloody Face & Arthur Arden ("American Horror Story"), Angela Channing ("Falcon Crest"), Vern Schillinger & Co ("O.Z."), Arvin Sloan ("Alias"), The Swede ("Hell on Wheels"), Nina Myers & Victor Drazen ("24") Gustavo "Gus" Fring & Mike Ehrmantraut ("Breaking Bad") samt Joan Collins ("Dynasty").

I gråzonen ("antihjältar"):

Al Swearengen ("Deadwood"), Tony Soprano & Co ("The Sopranos"), Patty Hewes ("Damages"), Dexter Morgan ("Dexter") Tom Kane ("Boss") Omar Little ("The Wire") och Vic Mackey & Co ("The Shield")

Jag har, som jag nämnde tidigare, självklart sållat bort en hel drös och garanterat glömt av någon "stackare" också. Vilka är era favoriter, hur skulle er lista sett ut?

Nyheter i korthet:

Apropå serieskurkar; NBC har äntligen avslöjat premiärdatumet för deras thrillerserie "Hannibal", se till att ringa in den fjärde april i era almanackor! De har även släppt en alldeles färsk teaser. Däremot ser det desto värre ut för komediserien "Up All Night", det verkar som att NBC har lagt ned planerna på göra en fortsättning efter Christina Applegates avhopp, good thinking.

Virgin har satt igång utvecklandet av en serie kallad "The Whisky A Go Go" som ska kretsa kring den berömda nattklubben med samma namn vilken ligger belägen på Sunset Strip. "The Whisky A Go Go" beskrivs som en blandning av filmen "Casino" och serien "Boardwalk Empire" med en slags rock n roll-tvist. Vilken kanal som slutligen roffar åt sig serien återstår dock att se.

Debuten av ABC:s "Zero Hour" kan inte kallas annat än för bedrövlig, med endast en rating på futtiga 1,3 gjorde det serien till kanalens lägst "rateade" debutant någonsin. Premiären av "Zero Hour" hade dessutom 41% färre tittarsiffror än premiären av deras nedlagda "Last Resort". Jag ifrågasatte ju redan innan premiären hur i hela världen ABC kunde tro att denna skulle gå bättre än just "Last Resort"? Förhoppningsvis betyder detta att serien snart nog läggs ned och att pengarna kan gå till något vettigt istället. Inte gick det mycket bättre för premiären av The CW:s "Cult" heller, knappt en miljon (0,94 miljoner) zappade in den cirkusen.

Dean Norris, från bland annat "Breaking Bad", har fått en större roll i Steven Spielbergs och Stephen Kings "Under the Dome" och Jason Isaacs har snott åt sig huvudrollen i CBS:s kommande läkardrama "The Surgeon General".

Sarah Michelle Gellar har fått en roll i David E. Kelleys kommande komediserie "Crazy Ones", där kommer hon att få spela mot bland annat Robin Williams och Dominick Lombardozzi ("The Wire") har fått en roll i "Boardwalk Empire".

FX håller på att utvecklar ett drama kallat "Crash and Burn" vilken ska kretsa kring en stuntman, serien kommer löst att baseras på romanen "The Full Burn" av Kevin Conley. Som huvudproducent står Gale Anne Hurd ("The Walking Dead").

HBO har beslutat att lägga ned planerna på thrillerserien "Criminal Justice" med James Gandolfini i huvudrollen, vilket betyder att Gandolfini återigen är up for grabs!

Så har ännu en artikel nått sitt slut, nästa torsdag tror jag att några vikingar kommer på besök, vi hörs igen då!

| 22 februari 2013 19:30 |