Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 maj 2012 | 13:01

Topp 10: Tim Burtons bästa!

Burton återvänder till gotisk, svart skräckblandad humor med vampyrkomedin "Dark Shadows". Ladda upp med hans Greatest Hits!
MovieZine listar Tim Burtons bästa filmer.

10. Kortfilmerna "Frankenweenie" och "Vincent"

Innan Burtons långfilmsdebut med "Pee-Wees stora äventyr" så gjorde han en rad kortfilmer, varav dessa två charmiga skräckfilmshyllningar sticker ut. Den första, om en pojke som återupplivar och oavsiktligt skapar ett monster av sin döda hund, var skälet till att Burton fick sparken från Disney som dock gav ut den på VHS när han blev känd - den kommer snart som animerad långfilm. Den första är en liten, animerad kultpärla i sig där Vincent Price själv bidrog med berättarrösten till historien om en pojke som vill växa och bli precis som sin älskade skräckfilmsidol.

9. "Sleepy Hollow"

Washington Irvings berömda berättelse om den huvudlösa ryttaren blev en mysrysig, Burton-typiskt gotisk popcornfilm med favvostjärnan Depp i högform som virrig konstapel som undersöker halshuggningar i en dimmig by. Som vanligt en fin kombo av humor, skräck och toppenskådisar inklusive legender som Christopher Walken, Christopher Lee och Michael Gough (Alfred i "Batman"-filmerna) i sin sista filmroll.

8. "Sweeney Todd"

Efter några lättsammare filmer dök Burton ner i den becksvarta, våldsamma ondskan med den här blodiga hämndmusikalen där Johnny Depp (som fick sin tredje Oscarnominering för rollen) återvänder till ett smutsigt London för att ge några snofsiga barberarkunder vad de förtjänar, till bagerskan Helena Bonham Carters gynnsamma affär. Sacha Baron Cohen spelar Depps konkurrent och genomgick 16 timmars rakningslektioner för karaktären.

7. "Batman"

Christopher Nolan har tagit Läderlappen och gjort serien till hans egen men icke att förglömma är Burtons lite mer lättsamt gotiska, serietidningsaction där hans "Beetlejuice"-stjärna Michael Keaton till allas förvåning tog på sig - och fyllde ut - kappan (trots högljudda protester från både fans och serietecknare). Stal showen gjorde dock inte oväntat Jack Nicholson som Jokern och Princes fräcka filmmusik.

6. "Mars Attacks!"

Det är svårt att ta en film baserad på tuggummiklistermärken på allvar - och det är knappast tanken här heller då Burton samlar några av sina favoritskådisar (han har arbetat med de flesta tidigare) och låter illvilliga aliens zappa ihjäl dem i en underbart opretentiös hyllning till science fiction från 50-talet. Unga Natalie Portman och Jack Black dyker upp liksom Tom Jones och Sarah Jessica Parkers huvud på en hundkropp.

5. "Corpse Bride"

Smärtande vacker stopmotion-animerad vuxensaga om ett uppgjort äktenskap med förhinder i form av att brudgummen oavsiktligt förlovar sig med ett spöke. Burton återgick här till sin gamla, gotiska stil och lyckades blanda både romantik, skräck och musikal i en film lyft av fantastisk animering och en stjärnspäckad röstensemble (som inkluderar första hopparningen av Johnny Depp och Burtons fru Helena Bonham-Carter).

4. "Big Fish"

En av Burtons varmare, familjevänligare men desto mer fantasifulla berättelser (efter Daniel Wallaces roman) om en döende mans reflektioner på de fantastiska upplevelser han haft i livet. En av regissörens mest imponerande rollbesättningar med Albert Finney och Ewan McGregor som mannen i gammal och ung version och alla från Jessica Lange, Steve Buscemi och Marion Cotillard (i sin Hollywood-debut) i biroller.

3. "Ed Wood"

Burtons film om världens sämsta filmregissör, Edward D. Wood Jr. (som gjorde den ökända "Plan 9 from Outer Space") och hans avdankade stjärna Bela Lugosi inspirerades av hans egna vänskap med skräckstjärnan Vincent Price. En svartvit, kärleksfull hyllning till usla B-filmer och dess ambitiösa skapare med Johnny Depp i en av sina bästa Burton-roller. Martin Landau Oscarbelönades för rollen som Lugosi och Burtons dåvarande fru spelade TV-värdinnan Vampira.

2. "Edward Scissorhands"

Ska det vara romantik ska det vara gotiskt på Burton-sätt. Här inledde han det framgångsrika samarbetet med Johnny Depp, som spelar titelrollen - ett monster (skapat av en vetenskapsman, spelad av skräckveteranen Vincent Price i sin sista filmroll) med ett hjärta av guld och saxar till händer. Medan han blir en udda del av det närliggande förortsområdet så blir han kärleksintresset för Burtons "Beetlejuice"-stjärnan tillika Depps dåvarande flickvän Winona Ryder (i en för henne ovanlig blond uppenbarelse). Både Burtons och kompositören Danny Elfmans favoritfilm av deras samarbeten.

1. "Beetlejuice"

Burtons andra film, spökkomedin som gav upphov till en tecknad serie, är fortfarande ett utmärkt exempel på regissörens förmåga att kombinera svart humor med gotisk skräck. I denna stal Michael Keaton (i en till 18 min tidbegränsad roll ursprungligen påtänkt för Sammy Davis Jr!) showen som titelkaraktären, en s.k. människoexorcist som hjälpar avlidna paret Maitlands (Geena Davis och Alec Baldwin) att bli kvitt den hemska snobbfamiljen som flyttat in i deras hus.

Vilken är din favorit bland Tim Burtons filmer? Kommentera nedan!
| 6 maj 2012 13:01 |