Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 mars 2014 | 14:00

Topp 10: Mest framgångsrika TV-spelsfilmerna

Ända sedan TV-spelets stora genombrott har filmskaparna försökt att mjölka framgångsreceptet genom att ta diverse spel till bioduken med halv- eller helsågade resultat. Här är de som trots bristande kvalitet dragit in mest stålar.
Alla 80-talister eller äldre minns förväntningarna när favoritspelet "Super Mario Bros." skulle bli spelfilm - och besvikelsen när vi insåg att vad de lyckats åstadkomma med våra älskade, prinsessräddande rörmokare var en riktig skitfilm. Därefter har det rullat på med mer eller mindre ruttna B-filmer och kalkoner som envist försöker leva på storsäljande speltitlar - och visst funkar det. Trots att ingen TV-spelsbaserad har mer än 50% i snittbetyg på Rotten Tomatoes så drar de in många miljoner.

Här är de mest framgångsrika - och vad de gjorde fel.

10. Doom (2005)


Rotten Tomatoes: 19%

Inkomst: 55 987 321 dollar

Filmen: Filmens producent John Wells konstaterade själv att många TV-spelsfilmer sög och försökte undvika samma fälla genom att bland annat satsa på "riktiga" effekter snarare än datoranimerade. Trots det blev den efterlängtade filmversionen av det populära skräck/actionspelet om några marinsoldaters kamp mot genetiskt framklonade monster inte mycket mer än en femöres "Alien"-kopia.

9. Final Fantasy (2001)


Rotten Tomatoes: 44%

Inkomst: 85 131 830 dollar

Filmen: Skaparen av det berömda rollspelet, Hironobu Sakaguchi, regisserade själv den påkostade filmversionen som använde sig av avancerad teknik, tog fyra år att göra och involverad ett team på 200 personer. Ändå blev mottagandet av den läckra men stela filmen som bäst ljummet - den floppade och dödade filmbolaget Square Pictures.

8. Max Payne (2008)


Rotten Tomatoes: 16%

Inkomst: 85 416 905 dollar

Filmen: Många klagade på skillnaderna mellan spelet och den dystra filmversionen med en typecastad Mark Wahlberg som hämndlysten polis och änkeman som irrar omkring i New Yorks kriminella värld. Trots usel kritik så lyckades filmen mjölka pengar från nyfikna fans men någon uppföljare har vi lyckligtvis inte sett till.

7. Silent Hill (2006)


Rotten Tomatoes: 29%

Inkomst: 97 607 453 dollar

Filmen: En av de mest emotsedda TV-spelsfilmatiseringarna. Förväntningarna var höga både från fans av spelet och skräckgenren men rysaren om en kvinna som letar efter sin försvunna dotter i en kuslig spökstad var en besvikelse. Kritiker gillade filmens utseende men sågade resten medan fansen gjorde den till en kassako, vilket resulterade i en om möjligt ännu sämre uppföljare i 3D.

6. Street Fighter (1994)


Rotten Tomatoes: 12%

Inkomst: 99 423 521 dollar

Filmen: Tidigt 90-tal och alla ungar spöade varandra i våldsamma fightingspel. "Street Fighter" var ett av de populäraste och blev snabbt film med kvalitetsnamn som Jean-Claude Van Damme och Kylie Minogue. Filmen blev en kassasuccé men såväl kritiker som spelens fans totalsågade den. Lyckades enbart med att kasta bort den framlidne Raul Julia i hans sista roll.

5. Hitman (2007)


Rotten Tomatoes: 14%

Inkomst: 99 965 792 dollar

Filmen: Filmen, baserat på spelet om en agent född till torped som jagas av både Interpol och ryska maffian, kunde blivit Timothy Olyphants genombrott. Men trots att filmen drog in stålar så försvann den ur rampljuset och såväl uppföljare som exempelvis svensk biopremiär ställdes in. Kritiker noterade ultravåld i kombination med stelt spel och rörig story.

4. Mortal Kombat (1995)


Rotten Tomatoes: 33%

Inkomst: 122 195 920 dollar

Filmen: Ännu ett fighting-spel som blev ökända Paul W.S. Andersons stora genombrott i Hollywood. Filmen om en trio guidad av en åskgud (Christopher Lambert i blond peruk) som ska stoppa en ond trollkarl var ursprungligen tänkt som en våldsam, barnförbjuden kampsportsfilm men resultatet blev en fjantig fantasyfilm. Fansen gjorde den dock till en stadig succé och snart kom uppföljare.

3. Lara Croft-filmerna (2001/2003)


Rotten Tomatoes: 19/24%

Inkomst: 274 703 340 respektive 156 505 388 dollar

Filmen: Angelina Jolie var löjligt perfekt för rollen och första "Tomb Raider" slog rekord som mest inkomstbringande TV-spelsfilm (slagen först nio år senare av "Prince of Persia"). Både den och uppföljaren "The Cradle of Life" (som dock ansågs vara en mild förbättring) slaktades dock av kritikerna för kass regi och actionsekvenser som såg ut att vara tagna direkt ur spelen.

2. Resident Evil-filmerna (2002-2012)


Rotten Tomatoes: Mellan 21-34%

Inkomst: Mellan 102-296 miljoner dollar

Filmen: Paul W.S. Andersons till synes odödliga zombieserie baserad på de populära skräckspelen sparar varken på blod, slafs, våld, action eller Milla Jovovich i sexiga klänningar - men varken spel, manus eller regi har imponerat kritikerna. Ändå har framgången ökat för nästan var film där den första faktiskt är den som dragit in minst medan fjärde håller nuvarande rekordet.

1. Prince of Persia (2010)


Rotten Tomatoes: 35%

Inkomst: 335 154 643 dollar

Filmen: Fansen var ivriga. Jake Gyllenhall så ivrig att han sparade ut håret och biffade till sig ordentligt. Men trots både Jerry Bruckheimer och Disney i ryggen och en rekordvinst inom TV-spelsfilmsgenren så floppade det tramsiga äventyret om en prins, ett magiskt timglas och någon slags destruktiv sandstorm.

Vilka TV-spelsbaserade filmer är dina favoriter? Kommentera nedan.
| 9 mars 2014 14:00 |