Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 oktober 2013 | 14:01

Topp 10: Konstigaste uppföljarna

Dåliga uppföljare brukade vara mer regel än undantag. Men bland de värsta var ändå de som knappt var relaterade till originalet eller på något sätt fortsatte en avslutad historia. Här är de underligaste uppföljarna.

Vi har alla tvingats genomlida dem - uppföljare till älskade klassiker. Ofta snabba och billiga produktioner som på något sätt mjölkar ur ett i grunden vinnande koncept. Bland dessa finns dessutom en uppföljartyp som är snäppet värre - de som inte ens lyckas följa upp föregångaren ordentligt. Döda karaktärer som börjar leva igen, andra som byter ålder eller historier som inte ens har med den första att göra! Här är uppföljarna som gett MovieZine en extra huvudkliare.

10. Rocky Balboa (2006)

Det var egentligen inget större fel på Sylvester Stallones femte uppföljare till hans populära serie om titelboxaren om det inte vore för det faktum att Sly missade en smärre detalj från senaste filmen. I "Rocky V" drabbades hans karaktär av en permanent hjärnskadas om hindrade honom från en fortsatt karriär i boxningsringen. Hur han gör comeback i nästa film saknar konstigt nog en ordentlig förklaring.

9. Fredagen den 13:e - Del 5 (1985)

Samtliga uppföljare till den gamla slasherrullen var ungefär lika usla som ologiska när Jason med hockeymasken återväcks till liv om och om igen. Vad som skiljer del 5 (listigt nog betitlad "A New Beginning" efter "Del 4 - The Final Chapter") är att mördaren i en av fansen avskydd twist visar sig vara en psykotisk imitatör som anammat Jasons persona. Inte oväntat ignorerade man denna installation i del 6.

8. Dirty Dancing: Havana Nights (2004)

Ökänd som en av största besvikelserna i form av uppföljare till ett hysteriskt populärt original. Ursprungligen var den tänkt som en helt egen film men någon fick den briljanta idén att utnyttja varumärket från en av 80-talets största kultfilmer och inkludera dess stjärna Patrick Swayze i en cameo (inte ens den relaterad till föregångaren) - resultatet var en "uppföljare" med feta citationstecken.

7. Hajen 4 - Återkomsten (1987)

Okej, ingen kommer påstå att del 2 eller 3 var några större mästerverk men historierna var hyggligt trovärdiga för sin genre. När det var dags för ännu en film så underskattade man publikens intelligens till så pass att man inte bara försatte historien på Bahamas utan även - på allvar - lät hajen metodiskt söka upp originalsheriffens familjemedlemmar för att hämnas. Kalkonkluck över varenda bildruta.

6. Ensam hemma 3 och Ensam hemma 4 (1997 och 2002)

När Macaulay Culkin vägrade återvända i rollen som busungen Kevin så ändrade man sonika huvudkaraktär och familj. Alltså en helt annan pojke som är ensam hemma och måste gillra fällor för tjuvar... När det var dags för del 4 (ursprungligen en pilot till en TV-serie som tacksamt nog aldrig blev) av så var Kevin tillbaka - i samma ålder som tio år tidigare, spelad av en ny skådespelare.

5. Flykten från apornas planet (1971)

Även högt aktade filmserier har funnit desperate lösningar för att kunna fortsätta kläcka ur sig filmer. Uppföljaren till "Apornas planet", "Bortom apornas planet", var planerad att avsluta historien och finalen bjöd på en allmänt destruktiv sprängning av planeten Jorden. Hur följer man upp det i ännu en film? Tre apor hittar och fixar ett rymdskepp (under begränsad tid) som de åker tillbaka i tiden med.

4. Länge leve Bernie 2 (1993)

Ettan var en småkul 80-talskomedi om två killar som får titelliket på halsen och tvingas uppehålla scenariot att han fortfarande är vid liv. Möjligheten till en uppföljare kändes långsökt som bäst men inte oväntat kom den ändå. Handlingen återförenade originalduon som via voodoo - japp, voodoo - återuppväcker stackars Bernie för att hitta en gömd summa pengar. Uppföljaren som Gud (och alla andra) glömde.

3. American Psycho 2 (2002)

Lyckligtvis försökte man sig inte på ännu en film om Patrick Bateman, vare sig med eller utan Christian Bale. Dessvärre fick någon för sig att mjölka Bret Easton Ellis ökända titel i en direkt-på-video-rulle där en malplacerad, dåtida "That 70s Show"-stjärnan Mila Kunis är en knäpp tonåring som har ihjäl Bateman och sedan själv blir seriemördare på kuppen när hon satsar en karriär inom brottsbekämpning. Tydligt gjord av någon som saknar både respekt och kunskap kring originalfilmen.

2. Valfri Disney-uppföljare

Till skillnad från många av Pixars uppföljare så har Disney inte riktigt lyckats följa upp sina älskade klassiker, troligen oftast i brist på en bra ursäkt att fortsätta en avslutad berättelse och utveckla en historia som håller. "Bambi II" utspelas mellan scenerna i originalet, "Lejonkungen 2" var en trött "Romeo & Julia"-variant, "Lady & Lufsen 2" en upprepning av den första med hundparets valp, "De 101 dalmatinerna 2" förvandlade en biroll till huvudkaraktär, "Micke & Molle 2" handlade om sjungande hemlösa hundar och "Askungen 2" hade knappt någon handling alls.

1. Alla helgons blodiga natt 3 (1982)

Den ultimata orelaterade uppföljaren. Medan Michael Myers och hans kökskniv fortsatte terrorisera Jamie Lee Curtis med familj i både tvåan och resterande uppföljare så fokuserade den här missriktade uppföljaren in sig på en galen leksakstillverkare med planer att ha ihjäl alla barn på Halloween! Till dess försvar så var den ursprungliga tanken att varje film i serien skulle ha en orelaterad handling som utspelades på nämnd helgdag. Men när tidigare installation fortsatt i originalets spår blev denna mest en omotiverad skämskudde.

Bubblare:

Troll 2, Crank: High Voltage, Blair Witch 2, Dum och ännu dummare - När Harry mötte Lloyd, Son of the Mask, Howling III, Exorcisten II: Kättaren, Alien återuppstår, Highlander: Endgame.

Läs också:

Topp 10: Överskattade filmer
Topp 10: Värsta remaketabbarna
Topp 10: Filmtrilogier
Topp 10: Bästa uppföljarna

Fler topp 10-listor...

| 27 oktober 2013 14:01 |