Film

Skribent

Alexander Dunerfors

21 oktober 2013 | 19:01

Tom Hanks: "Svårt att hitta den äkta Walt Disney"

Emma Thompson och Tom Hanks tolkar två stora sagoberättare i "Saving Mr. Banks".

Alla känner vi till den klassiska familjefilmen "Mary Poppins". Men historien om hur den blev till är lika okänd som den är sorglig och fascinerande.

I filmen "Saving Mr. Banks" spelar Tom Hanks och Emma Thompson två starka viljor, nämligen Walt Disney och författarinnan P.L. Travers, som kämpar för varsin vision om hur filmen ska se ut. Herr Disney ser framför sig en glad musikal med dansande, tecknade pingviner. Fru Travers vill helst inte se någon film alls, och hon har sina anledningar.

MovieZine träffade skådespelarna inför filmens världspremiär i London för att höra hur de valde att gestalta två verkliga personer, som trots kända och folkkära namn sällan visade några privata sidor. Tom Hanks berättar:

- Att spela honom kommer helt klart med ett visst ansvar. Walt Disney var en lika självklar del av våra liv när vi växte upp som Onkel Sam, USA:s president och Musse Pigg själv. Jag kände på mig att jag hade en mycket jobb att göra, men var skulle jag börja?

Det krävdes mycket letande för att hitta material med gamle Disney där han bara är sig själv, säger Hanks.

- Det finns många inspelningar med honom där ute, både video och ljud, tyvärr är det mesta på Walt Disney som uppträder som Walt Disney. När man kan hitta honom prata i sin naturliga ton om något annat än "Den nya, spännande åkturen Tomorrowland som öppnar snart!", så är det guld värt. Jag fick stor hjälp av Diane Miller Disney, hans dotter, och ett fantastiskt museum som finns i San Francisco.

Emma Thompson spelar P.L. Travers, författarinnan bakom "Mary Poppins"-böckerna som strävade emot en Disneyfiering av hennes skapelse i över 20 år. Som en skådespelare som alla vanligtvis älskar att jobba med, fick Thompson äntligen släppa loss gnälltanten hon bär inom sig.

- Man döljer de här karaktärsdragen för det mesta, för att bättre komma överens med folk. Så det var skönt att bara vara ärlig för en gångs skull. Och det är en sådan lättnad att bara få vara oförskämd, utan några konsekvenser! Kan ni tänka er om jag skulle säga "jag vill inte gå på den här helvetes jävla presskonferensen". Hon är en kvinna som säger det hon menar. Jag gör det ibland, men då hamnar jag bara i trubbel, säger Emma Thompson och skrattar.

Hon kallar rollen för en av de bästa hon någonsin spelat, och hyllar Kelly Marcels manus som bjuder på både skratt och tårar:

- Jag läste de första sidorna och sa: "Jag är på! Jag gör det. Ni behöver inte ens betala mig." Det gjorde de ändå. De insisterade. Men de betalade mig i choklad och uppstoppade leksaksdjur, det var ganska surt.

En längre intervju publiceras närmare filmens svenska premiär. "Saving Mr. Banks" går upp på bio den 14 mars.

| 21 oktober 2013 19:01 |