Skribent

Patrik Jonsson

19 oktober 2013 | 23:01

Tittar ni på "Peaky Blinders"?

Detta är alltså en sexdelad miniserie vilken sändes på BBC Two och avslutades så sent som i torsdags.

I en annan ganska så svag TV-höst tänkte jag helt enkelt ta tillfället i akt och rekommendera denna serie. Den är inte något mästerverk, men den tillhör åtminstone ett övre medel och slår de flesta av de övriga debutanterna denna höst.

"Peaky Blinders" utspelar sig 1919, strax efter det första världskrigets slut, i ett ganska så sargat och skitigt Birmingham och lägger främst sin fokus på det kriminella gänget kallat just Peaky Blinders. Ett gäng som framförallt består av tre bröder där mellanbrodern Tommy Shelby är själva hjärnan och ledaren. I centrum finns även den hårdbarkade och fast beslutne poliskommissarien Chester Campell. Denne Campell är kallad till Birmingham för att utreda ett vapentransportrån där just Peaky Blinders är de huvudmisstänkta, han tar dessutom order direkt från självaste Whinston Churchill.

Naturligtvis finns fler sidoberättelser och sidospår inbakade i serien, men detta är alltså huvudhandlingen dragen i sin enkla lilla korthet. "Peaky Blinders" baseras för övrigt på verkliga händelser och karaktärer, själva gänget var då det begav sig bland annat kända för att ha insydda rakblad i sina kepsar. Dessa rakblad kom naturligtvis väl till hands i diverse slagsmål men dessa kunde även ses som gängets signum.

Serien är rätt snyggt producerad där främst miljöerna och känslan av ett till synes fattigt, korrupt och skitigt Birmingham utmärker sig som allra mest. Även skådespelareinsatserna ligger på pluskontot, i huvudrollen som gängledaren Tommy Shelby ser vi Cillian Murphy och som kommissarie Campell hittar vi Sam Neill och det är också just Sam Neill som verkligen stjäl den här showen. Han gör en grymt bra insats som vi nog får se som en slags revansch på hans bortkastade talang i "Alcatraz" härom året. Även den ärrade skådespelaren Tommy Flanagan ("Braveheart") dyker upp i ett avsnitt som brödernas hycklande och svekfulle far.

Valet av musik i serien är dock något som jag personligen lägger på minuskontot. Missförstå mig inte, jag gillar Nick Cave och jag har inget emot till exempel The White Stripes, jag tycker dock inte att sådan musik hör hemma i en serie vilken utspelar sig 1919. Den liksom tar mig ut ur själva illusionen. Må hända att jag är petig här och jag vet att många inte bryr sig mycket om sådant här, men jag ville nämna detta ändå. Bra musik, men helt felplacerad. Inledningslåten "Red Right Hand" av Nick Cave är en sak, den får ses som en slags vinjett och visst funkar väl det, det är då de blandar in rätt rockig musik i vissa scener i serien som jag rycks ut ur själva stämningen.

Så jäkla mycket annat finns inte att klaga på egentligen, den kan kännas något segdragen ibland, men det händer ändå tillräckligt mycket för att inte få mig uttråkad. "Peaky Blinders" är dessutom en följetångsserie så ni behöver inte oroa er för trista självstående avsnitt vilka liknande serier som "Copper" samt "Ripper Street" envisades med.

Serien ska alltså ses som en slags miniserie, den har dock mottagits rätt väl så det skulle inte förvåna mig ifall den kommer tillbaka i en ytterligare säsong nästa år. Denna säsong får dock en trea av mig och det är det inte många debuterande serier som nått upp till denna höst. Ifall ni känner er manade ska ni absolut kolla in den.

| 19 oktober 2013 23:01 |