siff 2023

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

17 november 2023 | 16:30

Festivaltips: En mörk spiral av sex, droger och självmordstankar

Sevärt under Stockholms filmfestivals sista helg: “Rotting in the Sun” är queer-filmen som tränger sig in i hjärnan och stannar kvar långt efter att eftertexterna rullat klart. Det är sällan lättsamt men samtidigt kul på ett sätt som känns smaklöst bra.
Sebastián Silva är en aspirerande konstnär med ett ytterst problematiskt liv. Hans vardag består till stor del av självmordstankar i en härlig kombination med droger. När han på en gaystrand får kontakt med influencern Jordan Firstman som föreslår att dom ska börja jobba ihop är han först skeptisk. Det tar en stund innan Sebastián inser vilken möjlighet detta är men ödet har, som i så många andra fall, helt andra planer för honom. Både Silva och Firstman använder sina riktiga namn i filmen. 
 
Vrickad, mörk och kaotisk. Några ord som flashade förbi i mitt huvud när jag såg filmen. “Rotting in the Sun” är av titeln att döma inte en film för alla; snoppar, droger och ohämmat sex dominerar första delen av filmen.
 
Silva och Firstmans insatser är övertygande och filmen puttrar på bra innan man byter växel och drar ner i en satirisk cirkel av ångest och panik. Linjen mellan skrämmande allvar och absurd komik suddas ut ju längre filmen fortskrider.  
 
Vid tredje akten har man gått igenom så många känslor och svettiga ögonblick att lättnaden är stor när eftertexterna börjar rulla. Udda filmer med HBTQ-karaktärer har på senare tid blivit allt vanligare och det är ett välkommet tillskott när det inte handlar om tragiska "komma-ut-ur-garderoben" historier.
 
Jag som filmfantast får inte uppleva filmer som “Rotting in the Sun” allt för ofta men varje gång det sker lämnar det spår. Med Sverigepremiär på Stockholms Filmfestival finns det fortfarande en chans att se filmen! 
 
“Rotting in the Sun” visas 18 november 18:00 på Bio Rio.
 
| 17 november 2023 16:30 |