Spel

Skribent

Anders Eklöf

10 februari 2023 | 12:30

5 tips till dig som ska spela "Hogwarts Legacy"

Behöver du hjälp att komma igång under dina första timmar i spelet "Hogwarts Legacy"? MovieZine har de bästa tipsen för ditt äventyr.
Idag den 10 februari släpps äntligen spelet "Hogwarts Legacy", där vi får bli en elev på den magiska skolan för häxkonster och trolldom under slutet av 1800-talet.
 
Spelet har fått ett varmt mottagande av kritiker och har i skrivande stund ett samlat betyg på 86 av 100sajten Metacritic.
 
 
Behöver du lite hjälp att komma igång under dina första timmar på Hogwarts, eller var det helt enkelt längesedan du spelade ett liknande spel har vi på MovieZine samlat ihop några tips som kan vara bra att ha med sig på äventyret.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Lär dig att hitta rätt på Hogwarts

 
När jag först fick komma in i de stora salarna och korridorerna på den magiska skolan gick jag snabbt vilse, precis som jag tänker mig att de flesta nya elever på skolan troligtvis gör ett eller par gånger under deras första dagar. Som spelare kan det dock vara frustrerande att inte veta vart man ska.
 
"Hogwarts Legacy" har dock ett smidigt system som gör det lättare att hitta både på skolan och ute i världen. Om du har markerat ett uppdrag eller en plats på kartan kan du trycka på uppåt på piltangerna, så att en magisk liten fågel visar vägen åt dig.
 
Systemet rekommenderas som sagt framförallt på skolan bland dess många våningar, trappor och korridorer. Ute på kartan kan det dock vara roligare att upptäcka själv utan vägvisning, men behöver du hitta rätt finns även möjligheten där.
 

2. Prioritera uppdrag som ger dig trollformler och andra förmågor

 
Under ditt äventyr i "Hogwarts Legacy" kommer du ibland att få flera uppdrag att välja mellan. Under de första timmarna rekommenderar jag verkligen att du väljer att fokusera på lektioner som ger dig nya trollformler eller andra förmågor (som att tillverka brygder), då det kan hända att du stöter på en situation där de kan behövas.
 
Det finns som vanligt i den här typen av spel även en hel del sidouppdrag, som inte alltid är särskilt värda att göra - antingen på grund av att de är tråkiga att utföra eller för att belöningen inte är särskilt värdefull. I menyn för uppdrag kan du se vilken typ av belöning du får som utrustning, guld eller annat.
 
515d49df56a654bf1c9b2337b233f259 ss 8e08976236d29b1897769257ac3c64e9264792a5
 

3. Lär dig att strida på bästa sätt

 
Stridssystemet i "Hogwarts Legacy" handlar mycket om att lära sig det sten, sax och påse-liknande upplägget där fienderna använder sig av sköldar med olika färger som blå, röd och gul. När en svartalv eller ondskefull trollkarl har en röd sköld, gäller det alltså att använda en trollformel med samma färg i gränssnitet i nedre högra hörnet, som till exempel Incendio. Lär du dig det här snabbt, har du striderna under kontroll.
 
En viktig detalj är att du kan göra motangrepp på vissa attacker, som indikeras med en gul symbol ovanför din karaktärs huvud när det är dags att undvika. Här kan du antingen rulla undan, eller hålla in knappen för din sköld, för att dessutom attackera tillbaka med Stupefy.
 
Om du trots det tycker att striderna är för komplicerade, går det att när som helst byta svårighetsgrad till exempelvis Easy eller Story.
 

4. Välj elevhem och trollstav med omsorg

 
Tidigt i spelets början får du sätta den välkända sorteringshatten på ditt huvud, för att svara på några frågor som avgör vilket elevhem du hamnar i. Precis som när Harry Potter väljer att inte hamna i Slytherin i "De vises sten", har även din preferens inflytande på vart du hamnar. Du kan alltså välja ett helt annat elevhem, om sorteringshatten tycker att du passar i till exempel Hufflepuff eller Ravenclaw.
 
Du kan dock inte byta elevhem under spelets gång, så om du verkligen vill hamna i samma elevhem som Cedric Diggory eller Severus Snape går på senare, gäller det att välja rätt redan från början. Ditt val avgör vilken färg du får på din ursprungliga uniform, vilket samlingsrum du får och även vilka karaktärer du kan interagera mer med.
 
Lite senare får du även designa din trollstav hos en medlem i familjen Ollivander, som du inte heller kan byta under spelets gång. Du kan hitta handtag att byta ut, men resten av utseendet på trollstaven blir densamma under resten av spelet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. Sälj utrustning så ofta du kan

 
I "Hogwarts Legacy" kommer du att hitta mängder av utstyrslar som mantlar, hattar och haldsukar. I början av spelet har du dock bara 20 platser för utrustning, så ett tips är verkligen att sälja av sånt som inte längre är värt att använda i butiker i Hogsmeade eller på andra platser. Om du hittar en kista med en bra halsduk ute i världen och du inte har någon plats kvar, missar du helt enkelt föremålet. Om du är desperat kan du även förstöra föremål.
 
Senare i spelet kan du hitta "Merlin Trials", som gör att du får fler platser till utrustning.
 
Ett annat tips är att du faktiskt kan klä dig hur du vill, även fast du för tillfället använder de med de bästa egenskaperna. Har du någon gång fått tag på ett plagg kan du gå trycka på en kategori av kläder (som hattar, halsdukar osv) och välja att anpassa ditt utseende, så att du slipper att se ut som en fullkomlig idiot.
 
Vad tycker du om "Hogwarts Legacy" än så länge?
| 10 februari 2023 12:30 |