Film

Skribent

Paul Dakwar

7 januari 2024 | 09:00

Sexpositivitet och cybermobbning i nya "Mean Girls"

Det är inte helt vanligt att originalskaparna gör en remake av sina egna verk. Så vad har Tina Fey och Lorne Michaels att säga om nya "Mean Girls"?
“Mean Girls”, en internationellt omtyckt komediklassiker, får en remake. Tina Fey, geniet och författaren bakom originalfilmen från 2004, flera “SNL”-sketcher och komediserien “30 Rock” är återigen hjärnan bakom den nya versionen, tjugo år efter att originalet hade premiär. Även Lorne Michaels, skaparen och producenten av “Saturday Night Live” och originalversionen av “Mean Girls” är återigen producent för nya filmen.
 
Nya “Mean Girls” är inte bara en remake av originalet, som hade storstjärnorna Lindsay Lohan, Amanda Seyfried och Rachel McAdams i huvudrollerna, men också en filmatisering av en musikalversion av filmen som spelades på Broadway 2018 – även den skriven av Tina Fey och hennes make, kompositören Jeff Richmond. Ah, just det –  utöver detta finns också en bok (så ni som vill djupdyka i The Plastics-världen på rosa onsdagar har väldigt många resurser att använda).
 
Det är inte vanligt att manusförfattare återvänder för att göra en remake av sina egna verk. Så, vad är det som gör den nya versionen så unik? I en intervju med Entertainment Weekly (EW) berättar producenten, skaparna och skådespelarna om vad man kan förvänta sig av nya “Mean Girls”.
 
–  Det är inte en remake. Det är en omtolkning, säger producenten Lorne Michaels till EW och menar att fans kan förvänta sig en rätt modern tolkning, anpassad för dagsläget.
 
Moderna tolkningen handlar inte bara om stilen, men också om händelser och handlingar, som exempelvis mobbning - ett centralt tema i “Mean Girls”.
 
–  Mobbning på senare tid är något helt annat än vad det förmodligen var 2004. Den här filmen gör ett bra jobb i att fånga hur dagens mobbning ser ut, säger Avantika Vandapou, som spelar Karen Smith och syftar bland annat på sociala medier, TikTok och cybermobbning.
 
Likaså verkar representation vara en prioritering. Tina Fey och alla involverade i projektet ville göra filmen till en återspegling av dagsläget. Det innebär mer mångfald och mer öppna diskussioner om sexualitet.
 
–  Jag skrev originalet i början av 2000-talet och utgick verkligen från min tonårstid i mitten till slutet av 80-talet. Sedan dess har världen förändrats på många sätt till det bättre, men många problem finns fortfarande kvar, säger Tina Fey. 
 
Även musiken kommer vara i en mer modern tappning. Trailern avslöjar nästan ingenting om filmens musikalnummer, men kompositören Jeff Richmond ger ändå en inblick om vad man kan förvänta sig att musiken kommer låta som.
 
–  Folk som gör “bedroom pop” är väldigt populära, alltså att de i princip på egen hand producerar sin egen musik i sina sovrum. Så det var vårt ursprungliga tillvägagångssätt, men jag ville böja låtarna lite mer för att få dem att låta som radiohits, så vi ändrade paletten från “Broadway” till “radio”, säger Richmond till EW.
 
Tina Fey lägger till att ett musikalnummer kommer vara en hiphop-låt som är "smutsig och olämplig" men ändå "lite mer sexpositiv". 
 
"Mean Girls" har premiär 12 januari. 
 
Vad är dina förväntningar kring nya “Mean Girls”?
 
| 7 januari 2024 09:00 |