Film

Skribent

Alexander Dunerfors

29 september 2015 | 14:00

”The Walk” gör biopubliken illamående

Varning! Storfilmen är inget för höjdrädda tittare.
Film ska framkalla känslor. Det är nog de flesta överens om. Vi vill bli hänförda, underhållna och stimulerade. Uppleva nya platser och känna pirret i magen.

Att bli illamående så pass att lunchen kommer upp igen, det hör knappast till planen när man slår sig ner i en biostol. Men det är vad som hänt under premiärvisningen på New York Film Festival - där flera blev så sjuka att de fick lämna salongen.


”Rapporter om killar som kräks på herrtoan är sanna. Jag såg det själv på nära håll. Filmen triggar igång något hos dem som lider av höjdskräck.”

I filmen återberättas historien om franske våghalsen Philippe Petit (spelad av Joseph Gordon-Levitt), som spände en lina mellan World Trade Center-tornen för en promenad flera hundra meter upp i luften. Regissören Robert Zemeckis bjuder på utdragna scener, som borde förses med en varning för höjdkänsliga tittare.

Som Lotta Zachrisson skriver i sin recension:

”…oavsett om man vet hur lin-promenaden mellan tornen slutar så går det inte att låta bli att få hjärtklappning där man sitter. Det är ett grymt skickligt utförande av Zemeckis och han lyckas dra ut på scenen så till den grad att det nästan känns som tortyr.”


Det råder ingen tvekan om att scenerna hör till årets mest spektakulära och bör upplevas på så stor duk som möjligt. Men du som har svårt för höga höjder, se ”The Walk” på egen risk.

Biopremiär 9 oktober.
| 29 september 2015 14:00 |