SérieSeries 2017

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

29 juni 2017 | 19:00

"The Swell" är en obehaglig sci-fi-serie att hålla utkik efter

Nederländerna ligger under havsytan. Vad händer om fördämningarna som skyddar kusten mot havet skulle brista i nästa storm? Det här är obehagligt verklighetsnära sci-fi.
MovieZines tv-redaktör är på plats i franska Fontainebleau där årets upplaga av festivalen SérieSeries är i full gång och här förhandsvisas serier från hela Europa. En serie som sticker ut ur mängden är "The Swell", som är en belgisk-nederländsk sci-fi-serie med minimal budget men lika snygg som en amerikansk storfilm och med en sådan emotionell påverkan att publiken torkade en tår under eftertexterna.
 
Likt den brittiska serien "Black Mirror" presenterar "The Swell" ett tänkbart framtidsscenario som först känns obehagligt och långsökt, tills du inser att det kan hända imorgon.
 
I seriens första avsnitt drar en storm in över Nederländerna och hotar att översvämma halva landet. Berättandet hoppar mellan olika städer och karaktärer längs med kusten och visar hur de påverkas av naturkatastrofen. Medan regeringen försöker undvika att evakuera sina fem miljoner invånare fram tills de vet med säkerhet att den här stormen är på allvar, lever folket i ovisshet och försöker ta sina egna beslut. Den absolut starkaste storyn följer en familj där pappan sitter i fängelse medan mamman tar hand om deras två små barn och försöker fly med sin diabetessjuka mamma, som får slut på mediciner under stormen. Redan i slutet av första avsnittet är publiken så investerad i deras livsöde att det snörvlas upprört i biosalongen.
 
Den nederländska västkusten ligger egentligen flera meter under havsnivån och städerna skyddas enbart av fördämningar. År 1953 råkade landet ut för en förödande översvämning och ett bättre skydd byggdes, men bara bättre efter 50-talets verklighet. Idag, med klimatförändringarna som en ny bidragande faktor, kan dessa fördämningar lätt brista av den ökade vattennivån och invånarna lever i en falsk trygghet. Därför blir "The Swell" obehagligt verklig.
 
Efter fem års manusutveckling verkar det verkligen fulländat och genomtänkt och med en budget på bara 3,9 miljoner euro för sex avsnitt (45 minuter) imponerar den som produktion. Med en handling som kräver konstant ösregn, dånande flodvågor och en hel storstad under vatten är det otroligt vilka snygga specialeffekter de har fått ihop på så lite pengar,
 
Det här är verkligen en serie att hålla utkik efter. En streamingsajt vars namn ännu är hemligt har tydligen köpt upp serien för internationell distribution. Vi får bara hoppas på att den blir tillgänglig i Sverige för med en sådan förkrossande slutklang på pilotavsnittet vill man bara se mer.
 
Se trailern nedan.
 

 

Hur tycker du att "The Swell" verkar?

| 29 juni 2017 19:00 |