Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 mars 2022 | 18:30

"The Rock" framröstad till Michael Bays bästa film

Även "Armageddon", "Bad Boys" och första "Transformers" ligger högt på listan när actionfantaster och filmälskare får säga sitt.
27 år. Femton långfilmer. Hundratals kvaddade bilar och explosioner. Miljarder i biointäkter. Filmregissören vars destruktiva stil har fått ett eget ord - Bayhem - har sedan "Bad Boys" (1995) levererat feta och underhållande actionfilmer, sci-fi-rullar och ett och annat krigsdrama, med en sällsynt skådad energi i bildspråket och ett tonårspojkes lekfullhet. 
 
Inför premiären av fartfyllda kuppthrillern "Ambulance" bad vi MovieZines läsare om hjälp med att rösta fram Michael Bays bästa film. Och det kommer kanske inte som en större överraskning att "The Rock" blev den överlägsna vinnaren - mer än en tredjedel av alla röster gick till actionrullen från 1996.
 
Filmen följer FBI:s expert på biokemiska vapen (Nicolas Cage) och en gammal kåkfarare (Sean Connery) som på egen hand måste avvärja ett terroristhot på det nedlagda San Francisco-fängelset Alcatraz. "The Rock" etablerade Cage som en actionstjärna att räkna med och räknas till en av Connerys sista riktigt bra roller. En tät story med riktigt grymma skådisar (räkna också in Ed Harris som en komplex skurk) plus ett kreativt bildspråk - detta är helt enkelt en av 90-talets mest älskade actionklassiker.
 

Michael Bays topp 10:

 
1. The Rock
2. Armageddon
3. Transformers
4. Bad Boys
5. Pearl Harbor
6. The Island 
7. 13 Hours
8. Bad Boys 2
9. Pain & Gain
10. 6 Underground 
 
Samtliga "Transformers"-uppföljare hamnade strax utanför topp 10-listan. Bioaktuella "Ambulance" var inte med i omröstningen som lades upp innan premiären. Totalt kom 432 röster in.
 

Så tyckte fansen

 
"The Rock" är väl ändå helt given? Det är ju en bra film på riktigt. - Emil D.
 
"The Rock", "Armageddon" och "13 Hours" är riktiga kanonfilmer för mig. - Markus L.
 
Första "Bad Boys" är charmig och skön 90-talsaction. "The Rock" är fantastisk. Helt klart hans bästa och toppen i hans karriär för sen gick det utför. - Dimitri L.
 
"Transformers" (den första) är min absoluta favorit när det kommer till Bay men "The Rock" är tätt efter. - Mathias L.
 
Man vet vad man får när man ser en Bay-rulle, och jag ser inget fel i det. Den film jag tycker överraskar mest är "13 Hours", som inte känns som en film av Michael Bay. Bra är den hur som helst. - Henric S.
| 28 mars 2022 18:30 |