Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

6 maj 2022 | 18:00

"Jag hade nog inte ens velat göra Gudfadern som en långfilm idag"

MovieZine snackar med den "The Offer"-aktuella skådespelaren Matthew Goode, om varför "Gudfadern" troligtvis hade blivit en miniserie idag.
"The Offer" är tv-serien om vad filmproducenten Albert S. Ruddy (spelad av Miles Teller) gick igenom bakom kulisserna, medan filmklassikern "Gudfadern" spelades in. En historia som mestadels troligtvis är okänd för de flesta tittarna på förhand, men som nu alltså får tio avsnitt på sig att verkligen nörda loss om filmskapande och vilken roll en films producent faktiskt kan spela för den färdiga produkten. 
 
MovieZine fick ställa några snabba frågor (med desto längre svar) till skådespelaren Matthew Goode ("A Discovery of Witches"), som spelar Paramount Pictures-chefen Robert "Bob" Evans i "The Offer". Men var rankar han egentligen "Gudfadern" bland sina egna favoriter - och hade klassikern ens kunnat göras idag?
 

"Helt plötsligt började alla mina agenter ringa och skriva.."

 
Matthew Goode som Paramount Pictures-chefen Bob Evans i "The Offer". 
 
Hur blev du en del av "The Offer"-produktionen och var skulle du säga att du rankar "Gudfadern" bland dina personliga favoritfilmer?
 
- Oh, här får jag nog försöka hålla det kort. Men jag hade i alla fall fått några manus utskickade, fast inledningsvis för en annan roll. Så jag läste manusen och tänkte att man hör säkert av sig snart från produktionen. Sedan gick det nog två eller tre veckor innan jag började tänka att "attans, det var säkert någon annan som var riktigt grym och superkänd som knep rollen istället". 
 
- Fast jag tyckte ändå om det jag hade läst så pass mycket att jag bestämde mig för att jag åtminstone skulle följa serien när den kom ut, även fast det skulle göra lite ont. Men sedan plötsligt, en dag när jag skulle iväg och golfa för första gången på länge på grund av pandemin, så satt jag i bilen innan och väntade eftersom det regnade så mycket... och helt plötsligt började alla mina agenter ringa och skriva på telefonen. "Herregud, vad har jag gjort nu?", var givetvis min första tanke. Jag måste väl ha gjort eller sagt något dumt någonstans. Men det var alltså nyheten om att jag hade fått rollen som Robert "Bob" Evans. Vilket jag inte alls förstod varför först... eftersom jag hade läst för en annan roll, men jag tänkte att det var väl bäst att hålla tyst och bara tacka ja när chansen gavs, haha.
 

"Den har en speciell plats i mitt hjärta"

 
Large fdd3c55f694648090a719d520f7542d5 the godfather al ruddy marlon brando e1649956258661
Albert S. Ruddy och Marlon Brando (1972).
 
- Utöver det så har jag varit helt förälskad i "Gudfadern" hur länge som helst, för så många olika anledningar. Och det är helt klart en av de bästa filmerna som någonsin har gjorts. Den har en speciell plats i mitt hjärta.
 
- Du vet, jag har så många barn, som bara hänger på TikTok och allt vad det heter... med en chockerande låg koncentrationsförmåga som följd. Men eftersom jag är lite äldre, så gillar jag faktiskt när något får tid att utveckla sig i en långsam takt och tar sin tid med att sätta upp alla delar av handlingen på bästa möjliga sätt. "Gudfadern" är med andra ord helt drömlik för mig - och alltid tre timmar av absolut lycka. Och det har inte gjorts många filmer efteråt som lyckats få mig lika peppad inför en genomtittning, inte som ettan och tvåan brukar få mig att känna... trean, den behöver vi kanske inte nämna här.
 

"Filmbranschen har blivit ett ställe där det antingen görs filmer för 5 miljoner eller 200 miljoner dollar."

 
Miles Teller som Albert S. Ruddy, Juno Temple som Bettye McCartt och Dan Fogler som Francis Ford Coppola i "The Offer".
 
"Gudfadern" gjordes och släpptes mitt under filmbranschens gyllene tidsålder, vilket vi får se och höra en hel del av i "The Offer". 50 år senare så har tiderna förändrats en hel del, tror du att "Gudfadern" hade kunnat göras som långfilm idag... eller hade det kansle fått bli en miniserie istället? 
 
- Tv och streaming har blivit vår tids gyllne tidsålder nu. Och även om det finns flera olika anledningar som vi kanske inte behöver gå in på just nu, så har filmbranschen blivit ett ställe där det antingen görs filmer för 5 miljoner eller 200 miljoner dollar. Men den typen av filmer som brukade göras där i mitten har nästan försvunnit helt nu, så typ "Nyckeln till frihet" hade aldrig blivit en långfilm idag. 
 
- Men det fantastiska med tv-serier, är hur otroligt bra de lämpar sig åt att adaptera just böcker. För båda berättar och utvecklar handlingen genom kapitel på liknande sätt. Som skådespelare så älskar vi den typen av berättande. Och som tittare så konsumerar vi den här typen av berättelser på ett helt annat sätt än vad vi gjorde på 70-talet. Vi har inget emot berättelser som sträcker sig över en längre tid. Och jag hade nog inte ens velat göra "Gudfadern" som en långfilm idag, utan jag hade velat få ännu mer tid med den. 
 
- Jag tror nog däremot inte att det är sant att det "inte hade kunnat göras" en "Gudfadern"-långfilm idag. För den var trots allt baserad på en av de mest populära böckerna i USA när den gjordes... och om den var det nu, så hade man nog hittat ett sätt att göra en film av den om man verkligen ville.
 
- Men efter att själv ha varit en del av adaptionen av "Birdsong" (2012) exempelvis, som jag gjorde med Eddie Redmayne, så minns jag hur vi alla tog oss för pannan över hur stor den boken var och hur mycket vi tvingades lämna ute och "missade" i filmversionen. Om den boken adapterades idag så hade det garanterat blivit en miniserie i tolv delar istället. Något liknande hade nog varit sant för "Gudfadern". Jag älskar fortfarande film, men jag uppskattar verkligen att få vara en del av tv-branschen just nu.
 
 
De fyra första avsnitten av "The Offer" finns nu tillgängliga hos Paramount+. Miniserien kommer att bestå av totalt tio avsnitt, där nya avsnitt släpps varje fredag.
 
 
Kommer du att ge "The Offer" en chans? Håller du med Goode om hans tankar kring "Gudfadern"? Kommentera gärna nedan!
| 6 maj 2022 18:00 |