Serie

Skribent

Mats Karlsson

3 juli 2019 | 17:30

"The Movies" gör en djupdykning i filmmediet

Med Steven Spielberg, Martin Scorsese, Paul Thomas Anderson och Ridley Scott i intervjustolarna.
CNN har en efterlängtad present till alla filmnördar, speciellt de som gillar att göra en djupdykning i filmmediet. Det är miniserien "The Movies" som kommer att sändas sex helger under sommaren, med amerikansk start redan på söndag, skriver Deadline.
 
"The Movies" är en serie som "utforskar amerikansk bio genom årtioenden av kulturella, samhälls- och politiska skiftningar som har skapat dess utveckling". Det kommer att erbjudas arkivmaterial och intervjuer med framstående skådespelare, regissörer, producenter, kritiker och historiker.
 
Bland intervjunamnen hittas filmgiganter som Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert Redford, Robert De Niro, Tom Hanks, Paul Thomas Anderson och Ridley Scott.
 
Här är de olika avsnitten som sätter fokus på utvalda årtionden:

The Eighties - Bland annat en inblick i "The Empire Strikes Back", "E.T." och "The Breakfast Club".

The Nineties - Bland annat en titt på skådisarna Julia Roberts och Will Smith, samt filmer som "Jurassic Park", "Titanic" och "Pulp Fiction".

The 2000s to Today - Med filmer som "Harry Potter", "The Lord of the Rings" och "Moulin Rouge".

The Seventies - "The Godfather", "The Exorcist", "Jaws" och mycket annat.

The Sixties - En djupdykning i exempelvis klassikerna "West Side Story", "Bonnie and Clyde" och "The Graduate".

The Golden Age - En närmare titt på ikoniska titlar som nådde biograferna mellan 30- och 50-talet, såsom "King Kong", "Casablanca" och "A Star Is Born".

Miniserien kommer att sändas på amerikanska CNN mellan 7 juli och 11 augusti. Huruvida om någon svensk kanal planerar att visa serien är i skrivande stund oklart, men att serien kommer dyka upp så småningom på exempelvis SVT är ingen omöjlighet.
| 3 juli 2019 17:30 |