Serie

Skribent

Ida Forsgren

30 juni 2019 | 15:00

Premiär för "The Loudest Voice" - om en svinaktig mediemans uppgång och fall

”The Loudest Voice” är den obekväma sanningen om Roger Ailes, grundaren av tv-bolaget Fox News och en av USA:s mest gränslösa mediemonster. Det är en serie som skildrar Trump-anhängare och anti-etablissemang och det är precis därför alla borde se den.
I tv-serievärlden finns, precis som resten av samhället, en strävan efter att följa trender och verka i tiden. Det är därför inte särskilt konstigt att stora streamingtjänster idag allt mer satsar på serier med starka budskap om kvinnokamp, antirasism och HBTQ-frågor.

”The Loudest Voice” som har premiär på HBO Nordic den 1 juli är raka motsatsen.

Handlingen följer den mäktiga republikanen och tv-producenten Roger Ailes under ett decennium, från att han grundar Fox News år 1996 fram till sin död 2017. Ailes vill ge amerikanska folket något annat än liberal vänstermedia: folk ska ”inte bara få verkligheten, utan den verklighet dom vill se” och Fox News blir snabbt högerpolitikens högst ljudande megafon.
 
 
Serien är ett tidsdokument löst baserad på en artikel i New York Magazine, så det är svårt att säga exakt vad som är verklighet och fiktion. Men det känns realistiskt, manuset sätter på pricken fingret på den amerikanska samtiden och skådespelarinsatserna är övertygande, inte minst en näst intill oigenkännlig Russell Crowe i huvudrollen. Andra tunga namn på rollistan är Sienna Miller, Naomi Watts och Annabelle Wallis som många fick upp ögonen för i ”Peaky Blinders”.
 
Och det är omöjligt att se ”The Loudest Voice” och inte tänka på Donald Trump och hur han lyckades få den ”vanliga” amerikanen på sin sida. Serien skildrar skickligt varför vita konservativa arbetarklass-USA dras till Fox News, en grupp som länge känt sig trampad på av liberala idéer om outsourcing och öppna gränser där invandrare börjat konkurrera om jobben och amerikanska företag investerar i fabriker utomlands istället för på hemmaplan. Det för tankarna vidare till Sverigedemokraterna, bensinuppror och gula västar.
 
Large 1d818ee4239aaa96dc4b06f83721ad8f loudest2
 
Ailes framställs som en maktgirig narcissist som tillsammans med andra tjocka män med mycket makt rider på folkets hat mot etablissemanget. Han vandrar omkring i den pressetiska gråzonen, och pushar hela tiden gränsen i den tv-journalistik som är väldigt typisk för USA: livesändningar dygnet runt med uppseendeväckande vinklar och gapiga programledare. I serien skildras också med en obehaglig precision de sexuella trakasserier Ailes anklagades för, som när de briserade blev nyhetsstoff i hela landet och till slut fällde hans karriär.

Det är allt annat än PK. Det är så långt från Metoo man kan komma. Men det är kanske just därför man inte ska vända bort blicken. Frågan är vad reaktionerna kommer bli från Fox News och Trump när serien väl lanseras. Och om Roger Ailes kommer vända sig i sin grav åt det högst ocharmiga personporträttet som målas upp.
| 30 juni 2019 15:00 |