Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 juli 2013 | 11:01

"The Lone Ranger" floppar i USA

Han är inte ensam - flera av sommarens storfilmer har misslyckats med att dra publik.

4th of July-helgen är traditionellt sett en guldgruva för amerikanska biografer. Så även i år, då biopubliken har bland annat "Dumma mej 2" och "The Lone Ranger" att välja på som nya premiärer. Men redan nu ser vi vilken av filmerna man föredrar.

Medan animerade "Dumma mej 2" ser ut att kunna dra in 140 miljoner dollar på sina första fem dagar, visar äventyrsfilmen "The Lone Ranger" ett betydligt sämre resultat. Filmen som kostade runt 250 miljoner kommer att dra in runt en femtedel av det, ca 50 miljoner enligt insatta källor, sedan premiären den 3 juli och över helgen. "Katastrofalt", skriver Deadline som redan utnämnt den till sommarens tredje stora flopp.

- Filmen behöver en massiv men osannolik gnista utomlands för att inte bli en av de största flopparna i Hollywoods historia, skriver Variety.

Nu gäller det alltså för Johnny Depp och regissören Gore Verbinski att locka in biobesökare runt om i världen. "Pirates of the Caribbean"-filmerna går som tåget på internationella marknaden, så än finns det ett litet ljus i tunneln. Men vi ska inte räkna med att en uppföljare till "The Lone Ranger" blir av i första taget. På måndag får vi se hur poppis filmen egentligen blev på svenska biodukar.

"The Lone Ranger" är dock inte ensam om att underleverera i sommar. Fler storfilmer än någonsin slåss om samma publik, och först ut att krossas var "After Earth".

M. Night Shyamalans actionfilm med Will och Jaden Smith har hittills fått ihop inte så imponerande 58 miljoner dollar i USA. Den går dock desto bättre ute i världen, och totalen ligger nu på 190 miljoner dollar. Filmen kostade 130 miljoner att spela in, då ej medräknat all marknadsföring. DVD-marknaden lär bli en viss tröst.

Oroat sig har också producenterna bakom "White House Down" gjort. Den nya thrillern från Roland Emmerich har bara fått in 41 miljoner dollar i USA, mot en budget på 150 miljoner. Fortfarande väntar många länder på sin biopremiär, och både publik och kritiker verkar överens att det är schysst underhållning (vilket ingen har sagt om Shyamalans rulle).

Eftersnack: Vad tyckte du om "The Lone Ranger"?

| 7 juli 2013 11:01 |