Serie

Skribent

Robin Andersson

27 maj 2019 | 13:15

“The Last Watch” visar den tunga resan bakom “Game of Thrones”

Dokumentären bakom säsong 8 av "Game of Thrones" visar det tunga, tårfyllda arbetet bakom en av tidernas största tv-serier.
Många av oss har förmodligen listat ut att det inte kan ha varit lätt att skapa säsong 8 av “Game of Thrones”. Man kan säga vad man vill om manuset och storyn, men ingen kan påstå att det inte är en av de mest storslagna säsongerna av en tv-serie som någonsin har skapats. I dokumentären “The Last Watch”, som släpptes idag på HBO Nordic, får vi följa människorna bakom kameran, som slet 18 timmar om dygnet i flera månader för att skapa den här sista säsongen.
 

Människorna bakom kameran får stå i rampljuset

 
Vår ingång in i serien är Andy McClay. I 5 år har han spelat en statist i serien i form av en soldat som har slagits för både Stannis Baratheon, men framför allt för Jon Snow. Vi får se hur han ena sekunden spelar en tuff Stark-soldat för att nästa sekund fnittra av nervositet för att Kit Harington pratar med honom. Att få se Andy gå igenom den här resan och avsluta med tårar i ögonen och en klump i halsen, gör att man får ett nytt perspektiv på serien. Det handlar inte bara om slutresultatet, utan det handlar om alla resor bakom kameran.
 
 
 
Vi får även följa stressade producenter, sminköser och stuntmän och får en inblick i att det faktiskt är vanliga människor med normala liv som har slitit dygnet runt för att skapa den här serien. Hur är det egentligen att skriva på för att jobba med “Game of Thrones” när man har en liten dotter? Hur är det att arbeta 55 nätter i rad och inte ha tid för något annat än arbete?
 
Vi får till exempel se hur det gick till att sminka zombiesarna vi såg i "biblioteksscenen" där Arya smög omkring ljudlöst. Att gå bakom kamerorna och se hur "de döda" går och köper rostade mackor efter inspelning, eller se vår kära Nattkung hänga med Bran är en kul kontrast.
 
 

Vi får se skådespelarna bakom karaktärerna

 
För oss “Game of Thrones”-älskare finns det även en hel del guldklimpar där vi får se Kit Harington (Jon Snow), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Sophie Turner (Sansa Stark) och flera andra stjärnor dela med sig av både skratt och tårar under arbetets gång. Det mest intressanta var kanske att se Kit Harington läsa manuset för första gången, och se hans reaktion till sin karaktärs öde.
 
En annan scen som verkligen fastnar för mig är när Sansa lägger sin Stark-nål på Theons döda kropp. Sophie Turner demonstrerar vilken otrolig skådespelare hon är då hon brister ut i gråt och har svårt att sluta efter att kamerorna har slutat rulla. Man kan tro att skådespelare gör sitt jobb och sedan kopplar de ifrån och lever sitt liv, men för många verkar det vara svårt ibland att skilja "Game of Thrones" från verklighet. Att ta farväl av en karaktär i serien innebär inte bara slutet på karaktärernas vänskap, utan det är även farväl för skådespelarna som har känt varandra i åtta år. 
 
 

En guldgruva av "Fun Facts"

 
Utöver det får vi bland annat lära oss att snön vi ser faktiskt bara är papper och vatten, att mannen bakom Night King är en stuntman vid namn Vladimir Furdik, som egentligen inte trivs som skådespelare, och att flera skådespelare kom tillbaka till inspelningarna trots att deras karaktärer var döda. Detta endast för att göra nyfikna fans förvirrade kring vad som skulle hända. Det är en guldgruva av "fun facts" för oss som har följt serien i åtta år, och man vill bara ha mer och mer.
 
Som fans av “Game of Thrones” har serien haft en stor del av våra liv. Vi har fått följa dessa karaktärer i åtta år, och vi har fällt tårar, fått ont i magen och delat med oss av galna teorier. Det är lätt att tro att serien bara finns till för vår underhållning. Att det är vår serie. Men det kan också vara nyttigt och lärorikt att få se arbetet som ligger bakom tv-serien. Att få ett nytt perspektiv kring vad som faktiskt krävs för att ge oss den underhållning som man ofta tar för givet. När fans skriver på namninsamlingar om att göra om säsong 8 är det inte bara ett argt tecken till manusförfattarna, utan det är även ett slag i ansiktet på alla de som har arbetet nästan dygnet runt för att göra serien så bra de bara kan. Skådespelarna, stuntmännen, sminköserna och producenterna är människor de också, och deras resa är något vi alla behöver se.
 
 
“The Last Watch” går att se på HBO Nordic.
| 27 maj 2019 13:15 |