Serie

Skribent

Alexander Kardelo

12 oktober 2023 | 21:00

En John Wick-serie utan John Wick? "Vi hoppas att publiken köper det"

"Vi hoppas att man vill titta på serien även fast Keanu Reeves inte är med."
John Wicks värld har just blivit lite större. "The Continental" är tv-serien som låter fans titta in på det mytomspunna hotellet där lönnmördare och annat löst folk hänger, flera årtionden innan Wicks hund mördades och hämndturnén tog fart. I centrum står karaktären Winston som tidigare spelades av Ian McShane - nu är han 40 år yngre.
 
MovieZine mötte producenterna Basil Iwanyk och Erica Lee under en premiärvisning i London, som följdes av en frågestund. Här fick vi höra hur arbetet med den 70-talsinspirerade actionserien gick till och varför man bestämde sig för tre långfilmslånga avsnitt.
 
Vad var inspirationen bakom att skapa en prequel, besöka 70-talets New York och berätta den här specifika historien om Winston?
 
Erica Lee: Vi hade utvecklat en annan version av serien under flera års tid, som skulle handla om The Continental i nutid. Det visade sig komma med många hinder. Tidslinjen var densamma som i filmerna, och den hade inte Keanu… Folk undrade alltid: när ska Keanu komma fram?
 
- Så vi ville komma runt det. Vi efterlyste idéer för en serie, och vad vi fick fram var en prequel under 70-talet. Det finns en replik i en av filmerna där Winston säger: ”Jag har skött om det här etablissemanget i 35 år”. Det blev vår utgångspunkt. Var kommer han ifrån? När vi fick pitchen såg vi direkt: det var riktigt jävla smart!
 
Keanu Reeves och John Wick får hålla sig till bioduken.
 
Men vad är John Wick utan John Wick?
 
Basil Iwanyk: Det var den största frågan. Det här får serien bevisa - tycker publiken om den här världen tillräckligt mycket? Är de så pass insatta i hela detta universum att de kan se en John Wick-serie utan John Wick? Det är en prequel, tack och lov, så det vore inte logiskt att ha med honom för han vore ju sex år… Men vi får hoppas att publiken köper det.
 
- Vi pratade om hur Marvel måste ha känt när de hade avverkat Iron Man och Captain America, och kom till Guardians of the Galaxy. Det var karaktärer som ingen riktigt kände till, men de vågade satsa på att publiken tror på Marvel-varumärket så pass att de ändå dyker upp.
 
- Vi hoppas att den här världen och Ian McShanes rollfigur är så pass lockande att man vill titta, även fast inte Keanu är med. Det fina med Keanu Reeves som skådespelare, och speciellt när man spelar John Wick, är att det räcker att rikta kameran mot honom, och kameran älskar honom. Man har alltid det att falla tillbaka på. Nu har vi inte det, så vi måste förlita oss på annat.
 
I tv-serien har ni två karaktärer som kommer tillbaka, men spelas av nya skådespelare. Hur funkar castingen? Å ena sidan vill man ha starka huvudroller, å andra sidan kommer publiken ha Ian McShane och Lance Reddick i bakhuvudet.
 
Basil Iwanyk: Det är tufft, för de måste ju någorlunda likna originalskådespelarna. Ian McShane kan inte plötsligt spelas av en 190 cm lång, blond och blåögd skådis. Det minskar ju utbudet till ungefär 15 procent. Därefter handlar det om vem som kan fånga karaktären bäst.
 
- Vad jag alltid har älskat med Ian McShane är hans ögon. De där ögonen kan vara djävulska, de kan vara vildsinta, de kan vara charmerande. Jag minns första gången jag såg Ian i "Sexy Beast" (2000), han säger knappt något men han var skrämmande! Så det gällde att hitta Winstons ögon. Och Colin hade de ögonen. Tänk att det här är Winston för 35 år sedan, han kommer förändras, men det var den enda skådespelaren som hade rätta blicken.
 
 
Charon spelas av Ayomide Adegun, som gör sin första roll som skådis. Hur hittade ni honom?
 
Erica Lee: Han gick på dramaskolan. Vi träffade många skådespelare, och vår castingregissör kom in i sista sekunden med ett band. Vi var skeptiska, han hade ju aldrig jobbat professionellt innan. Men han fångade allt det som var speciellt med Charons rollfigur, så vi tog en risk.
 
- Han hade aldrig agerat, och plötsligt kastas han in i en stor tv-serie som bygger på en film. Och han bara körde på. Det var toppen.
 
Basil Iwanyk: När Ian McShane skrev på för första filmen fick han bara en liten roll. Lance Reddick har en enda replik. Men de hade en stark närvaro. Av alla fantastiska skådespelare i de här filmerna är det de här två man minns. När man pratar om vad en filmstjärna är - tänk bort de uppenbara som Harrison Ford. Det är skådespelarna som har en märklig relation med publiken, de som man älskar vad de än gör. Ian och Lance var filmstjärnor i vår värld. Så det kom med viss press. Deras ersättare hade stora skor att fylla.
 
Har Keanu sett "The Continental" än?
 
Basil Iwanyk: Inte den slutgiltiga versionen än. Jag tror att han såg det första avsnittet, och mycket av det andra. Han har nog inte sett det tredje avsnittet än. Saken med Keanu är den, att allt ni hört om honom är fel. Han är faktiskt bättre än vad pressen skriver. Och otroligt generös.
 
- Keanu var tydlig med att "det här är er egna grej". Han var stöttande, han gav oss sin välsignelse. Vi frågade honom såklart av artighet, men han försöker inte ta åt sig av äran.
 
 
"The Continental" känns som en storfilm med stor potential att tjäna pengar. Varför blev det en tv-serie istället?
 
Basil Iwanyk: Vi ville alltid göra en tv-serie. Om man ser på de första tre filmerna så utspelar de sig inom loppet av en månad. Och den fjärde utspelar sig några månader senare. John antingen jagar någon eller blir jagad. Det vackra med en tv-serie är att man får gräva djupare, i karaktärerna och i den här världen.
 
- Vi ville ta det lite lugnare och göra en tv-serie. Men varför inte tre filmer? Chefen på Lionsgate kom med en idé: "låt oss göra ett event av det". Så gjorde man ofta på 70- eller 80-talet. Man kunde få se "Apornas planet"-filmerna flera dagar på raken. Varför inte göra samma sak med "The Continental"?
 
- Då visste han inte att vi kämpade med hur historien skulle berättas på 8-10 timmar. Vi drog verkligen ut det, vilket man ofta ser på tv nuförtiden: man får sex avsnitt som kunde ha varit tre. Eftersom Erica och jag är filmfolk så föll allting på plats för oss. Vi förstod hur det här kunde byggas upp för tre kvällar - som tre filmer. Det var en cool idé som sticker ut.
 
Alla tre avsnitt av "The Continental" finns nu att streama på Prime Video.
| 12 oktober 2023 21:00 |