Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

9 april 2022 | 18:00

Thandiwe Newton: "En spionfilm med poetisk känsla"

Chris Pine och Thandiwe Newton spelar huvudrollerna i en lågmäld men spännande dramathriller på Prime Video. Vi har träffat dem.
I streamingaktuella "All the Old Knives" spelar Chris Pine CIA-agenten som, flera år efter ett ödesdiger dag på jobbet, försöker att spåra en mullvad inom sin organisation. Jakten leder honom till en tidigare kollega och före detta älskarinna, spelad av Thandiwe Newton. Båda två har gjort spionfilmer förr, med ”Mission: Impossible”-franchisen och ”Jack Ryan” som de mer kända titlarna. Men de påpekar att det här är annorlunda:
 
- Det här är en bok som har blivit film, säger Thandiwe. Jag känner att den har en viss poetisk kvalitet, intrigen… Det handlar inte om stora actionscener. Det handlar mer om dramatiken mellan människor, det är där dramat finns. Det är där det exploderar. Det mest spännande och chockerande händer i de lugnare scenerna mellan de två.
 
Chris Pine tillägger:
 
- Som Thandiwe sa, det finns en litterär kvalitet i hur den är skriven. Orden känns förföriska. Det känns teatraliskt, vilket jag älskar. Det är alltid ett nöje att spela den typen av material.
 
 
Thandiwe Newton berättar för mig att hon blivit frälst av författaren Olen Steinhauer (som också står bakom dramaserien "Berlin Station") och vill läsa mer av honom. Filmens manus blev en bladvändare med ständigt nya överraskningar:
 
- Varje gång jag läste manuset blev jag chockad. "Å nej! Tänk om..." Det som är så vackert är att man ser steg för steg hur det hela är på väg utför en klippa - metaforiskt såklart, jag vill ju inte avslöja något. Men man vet verkligen inte vad som ska ske i filmen, fram tills det sker. Och det är en stor prestation. Det är något Olen gör så bra, säger Newton.
 
 
- En annan sak med stora spionfilmer är frågan om trovärdighet. Man älskar ju dom för verklighetsflykten! Men här känner man snarare att man vill titta sig bakom axeln. "Finns de här lögnerna i mitt liv?" Ja, det är rätt coolt.
 
Ni jobbar med en dansk regissör och dansk fotograf. Är det annorlunda att jobba med skandinaver?
 
Thandiwe: Ja, det tycker jag. De kom in med en känslighet som var superspännande, från första början. Chris är estetsnobb, bland annat, han är noga med detaljer och med looken i filmen. Jag är likadan. Jag har inte studerat skådespeleri, jag gillar det för helheten. Det handlar inte bara om min roll, jag vill att helheten ska vara cool - såklart! Jag är lika intresserad av scenografin, om inte mer. Jag kan ju inte deras jobb, så det gör mig nyfiken!
 
"Borg"-regissören Janus Metz med Chris Pine.
 
- Jag vet inte om det är en skandinavisk grej, men han var mån om helheten. Jag fick känslan av att skådespelaren är en del av hela samarbetet. Janus är den typen av filmskapare som bär med sig hela teamet på axeln upp för en kulle och börjar filma. Han har den vibben. Och att ta med sig den vibben till en väldigt strukturerad och organiserad film var intressant. Hans stil, som förs in i en modern mainstream-film, det gillade jag att se, berättar Thandiwe Netwon.
 
"All the Old Knives" finns nu att streama på Prime Video.
| 9 april 2022 18:00 |