BERLINALE 2015

Skribent

Erik Dalström

9 februari 2015 | 09:00

Terrence Malick utmanar filmkonstens alla regler

Med GoPro-kameror och utan handling kastade sig Christian Bale och Natalie Portman in i en väldigt annorlunda filminspelning med "Knight of Cups".
Auteuren Terrence Malick är tillbaka på Berlins Filmfestival med sin nya film ”Knight of Cups” som tävlar i om Guldbjörnen. Han är lite av en veteran på festivalen då han lyckades kamma hem det finaste priset för filmen ”Den tunna röda linjen” år 1999. Som alltid när det kommer till experimentella filmskapare blir åsikterna väldigt splittrade. Det var därför ganska väntat att filmen blev bemött med både applåder och burop efter första visningen. 

Under presskonferensen lös regissören med sin frånvaro. Istället berättade Christian Bale och Natalie Portman om filmens handling, förberedelser och hur det var att arbeta med Terrence ”Terry” Malick. 

- Det fina och intressanta med Terrences tillvägagångsätt var att han inte berättade vad filmen handlade om. Han gav mig bara en karaktärsbeskrivning som vi jobbade mycket på. Så vi pratade om bakgrunden och vem han var, berättar Bale. 

Large 61e66c2a85f3134a78a18e9494389136 4a755f524a8d9d9456e294d35ebb65a5 knight3

Filmen är väldigt sparsam på dialog och innehåller mestadels voice-over. Men hur förberedde sig skådespelarna inför sina roller? 

- Vi fick ungefär 30 sidor dialog varje dag med olika idéer som vi kunde välja fritt emellan. Sedan kunde vi ta det vi kände oss mest bekväma med. Terry skickade även olika böcker och filmer till mig för inspiration. Sen skrev vi även väldigt mycket fram och tillbaka med varandra. Vi hade faktiskt väldigt många diskussioner med tanke på hur lite jag egentligen är med i filmen, men det var en underbar del av processen. 

Regissören gav även skådespelarna ett stort förtroende och fria händer då de själva fick experimentera med delar av filmandet. 

- Ibland blev vi tilldelade små kameror, GoPros, och tillsagda att filma en scen. Det kunde t.ex. vara i en bil eller på en strand vid havet. Efter vi filmat gav vi kameran till Terry för att eventuellt något av materialet skulle hamna i filmen. Det var en fantastisk känsla av förtroende bland oss alla. Från alla erfarna skådespelare till de nya som gjorde det här för första gången, vilket är en bra kombination. 

Natalie Portman berättade att även hon lärt sig väldigt mycket genom sitt arbete med Terry. Vilket hon är väldigt tacksam över nu när hon för första gången regisserat sin första film. 

- Jag känner mig väldigt lycklig att ha jobbat med Terry för han påminde mig om att reglerna med filmskapande inte är nödvändiga. Vilka rutiner vi har och hur vi gör saker är inte nödvändiga utan vi kan hitta vårt egna sätt att arbeta. Att kunna se problemen som möjligheter. Börjar det t.ex. regna så filmar vi i regnet, du ändrar inte schemat och börjar filma någonting annat som du kanske vanligtvis gör vid ett traditionellt filmande. Så jag känner mig väldigt lyckligt lottad, berättar Portman. Christian Bale har medverkat i filmen “The Fighter” som årets juryordförande Darren Aronofsky varit med och producerat, medan Natalie Portman vann en Oscar i filmen “Black Swan” som han regisserat. Mot slutet av presskonferensen var det därför en man som funderade på vilka argument de skulle gå med till Darren för att lyckas övertyga honom att ge Guld- och Silverbjörnen till ”Knight of Cups”?

- Jag skulle aldrig manipulera honom till en sådan sak, det är en sak som är säker. Men jag kommer ta en drink med honom utan att prata om filmen, tror jag i alla fall skrattar Portman.

"Knight of Cups" får svensk biopremiär 28 augusti.
| 9 februari 2015 09:00 |