Tema Pride

Skribent

Oskar Möller

2 augusti 2023 | 17:00

Tema Pride: Dokumentär om Antonio Banderas och Pedro Almodóvar på SVT ikväll

Han har blivit en av Hollywoods mest älskade filmstjärnor genom åren - men för Antonio Banderas började allt hemma i Spanien med Pedro Almodóvar. Se dokumentären om de två vännerna och deras nära samarbete kl 21.00 på SVT-ikväll
Både Pedro Almodóvar och Antonio Banderas är queerikoner i filmvärlden - den förste som en av Spaniens mest älskade regissörer genom tiderna och banbrytande i sin skildring av kvinnor, homosexualitet och könsidentitet - den senare som musa och orädd skådespelare - en av få straighta machomän som tog sig an gayroller årtionden innan det var på modet.
 
De bröt med varandra i 20 år. Ändå hade Pedro Almodóvar inte blivit Almodóvar utan Banderas, i filmer som "Begärets lag" och "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott". Och Antonio Banderas hade aldrig bivit en lskad Hollywoodikon utan Pedro. Deras vägar korsades första gången i Madrid på 1980-talet. Och till sist skulle de återförenas – i "Smärta och ära," där Banderas rollfigur bär stora likheter med regissören själv.
 
Banderas med en av få skådespelare som har ännu närmare koppling till Almodovar - Penélope Cruz
 
Efter ett uppbrott på över 20 år (mellan 1989 och 2011) har den utflugne Banderas hittat hem till det spanska boet och samarbetade återigen med mannen som rivstartade hans karriär. De två har tidigare delat gemmensamma minnen bland annat i den här artikeln från Deadline i samband med att "Smärta och ära" kom ut på biograferna.
 
Filmerna som Almodóvar och Banderas gjort ihop är:
 
"Passionens labyrint" (1982 )
"Kärlekens matadorer" (1986)
"Begärets lag"  (1987)
"Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott" (1988)
"Bind mig, älska mig!" (1989)
"The Skin I Live In" (2011)
"Kära passagerare" (2013)             
"Smärta och ära" (2019)        
 
Se dokumentären om Antonio Banderas och Pedro Almodóvar på SVT kl 21.00 ikväll!
| 2 augusti 2023 17:00 |