Film

Skribent

MovieZine

24 april 2023 | 09:30

Mannen som stalkade ABBA-Agnetha får egen dokumentär i vår

Den 19 maj blir det premiär för Prime Videos första svenska dokumentär, "Take a Chance".
Idag presenterar Prime Video sin första svenska dokumentär: "Take a Chance". Dokumentären ger tittarna en unik, ofiltrerad inblick i historien om Gert van der Graaf, en av världens mest ökända stalkers.
 
Vi får följa van der Graaf när hans barndomsförälskelse till ABBA-stjärnan, Agnetha Fältskog, förvandlas till en besatthet som kom att forma resten av hans liv. Tillsammans med experter, psykologer, vänner och hans egna ord utforskar filmen hur tvångsmässig fandom kan leda till kriminell handling.
 
- Besatthet, fandom och stalkers kan kännas avlägset för många av oss, men för vissa är det verklighet. Enligt Brottsförebyggande rådet har hundratusentals svenska kvinnor blivit trakasserade eller förföljda av stalkers, och detta tycker vi är viktigt att uppmärksamma. Dokumentären ger publiken en mer djupgående inblick i en hårresande historia om stalking, säger filmens regissör Maria Thulin.
 
Se trailern här:
 
 
Han blev besatt av Agnetha Fältskog som åttaåring
 
I "Take a Chance" ser vi när van der Graaf upptäcker ABBA vid endast åtta års ålder. Upptäckten förvandlas snabbt till en besatthet av – och djup kärlek för – Fältskog, vilket motiverar van der Graaf att spara pengar, lära sig svenska och så småningom flytta till Sverige för att hitta henne. Allt detta medan hon är på toppen av sin karriär.
 
Efter flera slumpmässiga möten händer det ofattbara när de två plötsligt knyter kontakt till varandra. För Fältskog skulle deras historia så småningom få ett abrupt slut – men för van der Graaf var det bara början. 
 
"Take a Chance" lanseras exklusivt på Prime Video den 19 maj.
| 24 april 2023 09:30 |