Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 november 2022 | 09:00

Sylvester Stallone utser fjärde ”Rambo” till sin bästa actionfilm

Actionstjärnan berättar också om den gången han tackade nej till 34 miljoner dollar… och hur Arnold lurade in honom i en flopp.
Sylvester Stallone är på tapeten igen, tack vare huvudrollen i ”Tulsa King”. Gangsterdramat från Taylor Sheridan blir hans första stora tv-roll och det känns som en karaktär som klippt och skuren för Sly. Han spelar bitter maffiasnubbe som avverkat 25 år i fängelse och ska försöka starta upp ett kriminellt imperium i en skithåla i Oklahoma.
 
 
"Vilken idiot jag var"
 
I en lång och mycket läsvärd intervju med Hollywood Reporter får Stallone chansen att reflektera över sin långa karriär, samtidigt som han bjuder på flera anekdoter från livet som filmstjärna. Bland annat berättar han om hur han nobbade en lönecheck på 34 miljoner dollar under 80-talet:
 
- Vi spelade in ”Rambo III”. Vi trodde den skulle bli en enorm succé - det var innan den släpptes. Och jag fick en förmögenhet för den. Sen säger de: ”Vi vill göra Rambo IV, du får 34 miljoner här och nu”. Jag säger: ”Nu ska vi ta det lugnt…” Jösses, vilken idiot jag var. Nu när jag tänker på det… wow.
 
 
Det är inte svårt att se varför producenterna hoppades på en stor hit. Första Rambo-filmen, ”First Blood”, hade spelat in 47 miljoner dollar världen över. När tvåan kom ökade intäkterna till hisnande 150 miljoner. Trean fick därefter en massiv budget - men floppade när den släpptes på bio 1988.
 
Filmen han är mest stolt över
 
Men det blev en fjärde film till slut. Många år senare, 2008 närmare bestämt, fick Stallone återse sin hårda rollfigur i filmen ”Rambo”.
 
- Det är en film jag verkligen är stolt över. Det är den bästa actionfilmen jag nånsin gjort, för den är ärlig. ”Rambo IV” handlar om Burma, där de haft ett inbördeskrig i 67 år. Men jag blev flådd eftersom den var så våldsam. Ja, det är en våldsam film. Den är otäck. Barn bränns levande. Därför är inbördeskrig värre än något annat. Jag var verkligen nöjd med filmen och trodde aldrig den skulle få visas på bio.
 
 
"Schwarzenegger lurade mig"
 
Karriären är full av toppar och dalar. En av Stallones andra stora floppar kommer på tal: komedin ”Stopp, annars skjuter morsan skarpt”.
 
- Den skulle bli som ”Släng morsan av tåget” där mamman är en riktig häxa. Istället anlitar man den trevligaste kvinnan i Hollywood, Estelle Getty, som alla vill ha som mamma. Där föll filmen! Och jag hade hört att Schwarzenegger ville göra filmen, så jag tänkte: ”Jag ska hinna före”. Men jag tror han lurade mig.
 
Arnold Schwarzenegger, Slys stora rival under 1980-talet, medger att ryktet stämmer. Han var klok nog att förutse att filmen skulle misslyckas, och lät Stallone få rollen: ”På den tiden gjorde vi allt möjligt för att få fördelar. Så det är 100% sant”, skriver han till THR.
 
 
76-årige Stallone syntes senast i superhjältedramat ”Samaritan” på Prime Video. Förutom ”Tulsa King” (svensk premiär på SkyShowtime i december) dyker han upp i både ”Guardians of the Galaxy vol. 3” och i ”Expendables 4” under nästa år.
 
| 8 november 2022 09:00 |