Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 september 2023 | 15:30

Sylvester Stallone: "Jag är en dinosaurie från 80-talet"

Den gamle filmhjälten öppnar upp om 80-talsfilmerna som formade actiongenren - och konkurrenten Arnold Schwarzenegger.
77-årige Sylvester Stallone är återigen i rampljuset. Han är bioaktuell med en fjärde "Expendables"-film och öppnar snart upp i både realityserien "The Family Stallone" och karriärsomspännande dokumentären "Sly". Dessutom hyllades han stort för sin huvudroll i tv-serien "The Tulsa King" i vintras - ytterligare ett bevis på att det fortfarande finns krut i den gamle actionstjärnan.
 
I en intervju med kanadensiska Entertainment Tonight fick Stallone se tillbaks på sin imponerande karriär, och speciellt årtiondet som definierade honom som en av actiongenrens stora ikoner.
 
- Jag ser mig själv som den sista av dinosaurierna. Och jag är väldigt stolt över det. Men ja, man måste verkligen tänka på hur otroligt det är med en så lång karriär. Jag menar, det har gått nästan 50 år... Så jag tar ingenting givet, men jag vill verkligen tillbringa mer tid med mina nära och kära nu. Majoriteten av det som är kvar.
 
Bioaktuella "Expend4bles" blir den sista filmen i serien för Stallone.
 

"80-talet var en intressant tid för actiongenren"

 
På fredag dyker han alltså åter upp i "Expend4bles", där den gamle polaren Dolph Lundgren också har en roll. Filmserien har genom åren gästats av både Bruce Willis och Arnold Schwarzenegger. Den sistnämnde var som bekant en av Stallones stora konkurrenter innan de så småningom begravde stridsyxan och blev vänner.
 
- 80-talet var en mycket intressant tid eftersom den definitiva actionkillen inte riktigt hade formats ännu. Fram till dess var action mest en biljakt i filmer som "Bullitt" eller "French Connection", filmer som handlade om intellekt och dialog, berättar han.
 
Sly och Arnold möttes till slut på bioduken. Här spelar de mot varandra i "Escape Plan".
 
Allt ändrades under 1980-talet med filmer som "Conan" och "Rambo". Båda skådespelarna var starkt tävlingsinriktade och jämförde sina bioresultat i 20 års tid. Sly har på senare år erkänt att Schwarzenegger "utan tvekan" var den vassare filmhjälten...
 
- Man förlitade sig faktiskt på sin kropp för att berätta historien. Dialog var inte nödvändigt. Jag såg att det fanns en möjlighet, eftersom ingen annan gjorde det här förutom en annan snubbe från Österrike, som inte behöver säga så mycket... Han var överlägsen. Han hade bara alla svaren. Han hade kroppen. Han hade styrkan. Det var hans karaktär.
 
- Jag fick stryk hela tiden medan Arnold aldrig tog skada. Han kunde slåss mot en drake och komma tillbaka med ett plåster, skämtar Stallone.
 
4 kommande projekt med Sylvester Stallone:

• Actionfilmen "Expend4bles" kommer på bio 22 september
• Dokusåpan "The Family Stallone" släpps på SkyShowtime 2 oktober
• Dokumentären "Sly" går att se på Netflix 3 november
• "Cliffhanger 2" - jepp, det blir en uppföljare för actionrullen från 1993
| 19 september 2023 15:30 |