Serie

Skribent

MovieZine

19 maj 2023 | 16:25

SVT gör dramaserie om Jan Stenbecks liv - norska stjärnan i huvudrollen

Norske "Hamilton"-skådisen Jakob Oftebro får spela den svenske entreprenören i en ny miniserie på fem avsnitt. Premiär 2025.
Nu är det klart att Jan Stenbecks liv blir dramaserie. Den norske skådespelaren Jakob Oftebro ("Hamilton", "Svart krabba") axlar titelrollen som Jan Stenbeck. Inspelningen påbörjas våren 2024 i Västra Götaland.
 
Berättelsen i fem delar handlar om entreprenören, outsidern och det kontroversiella företagsgeniet Jan Stenbeck som motvilligt tog över familjeföretaget och förvandlade det till ett banbrytande medieimperium som kom att förändra Sverige och världen. Men det handlar också om en människa som skaffade sig fiender och som fick betala ett högt pris för sina framgångar.
 
Foto: SVT.
 
I Cannes för att berätta om projektet var regissören Goran Kapetanovic ("Kalifat", "Knutby") och manusförfattaren Alex Haridi ("Störst av allt").
 
- Mitt intresse och min styrka som regissör ligger i att skapa ett oväntat starkt känsloband med publik och de karaktärer jag porträtterar i mina serier. Jag letar ständigt efter historier som kan berättas med energi, lust, sårbarhet och hunger. Jan Stenbecks livshistoria innehåller allt detta och mycket mer, säger regissören.
 
Stenbeck är baserad på Per Anderssons "Stenbeck: en biografi över en framgångsrik affärsman". FLX producerar för premiär i SVT under 2025.
| 19 maj 2023 16:25 |