Skribent

Emil Skelterwijk

12 mars 2014 | 19:01

Sveriges statister berättar om jobbet där allt kan hända

Hur ser vardagen ut för de som jobbar i bakgrunden på de svenska storfilmerna?

De gör inte mycket väsen av sig. Du vet nog knappt att de finns ens. Men utan dem hade alla filmer sett ut som något från den post-apokalyptiska genren. Men nu har Sveriges statistelit äntligen talat! Så följ med in i huvudet på "de där i bakgrunden" och låt de inspirera dig till att själv bli statist!

För statistfamiljen Svanberg med över 30 statistjobb i bagaget, var det barnen som förde mamma Helena och resten av familjen in på statistvägarna:

- Ella, 9 år, var den i familjen som började som statist. Så fick vi frågan om inte Ella hade något syskon, som skulle vara intresserad, vilket Leon, 11 år, var och började året efter Ella. Jag, Helena fick förfrågan att vara med tillsammans med Ella för ett par år sedan, då jag ändå var med henne på alla jobb. Sedan dess har vi fått flera erbjudanden att medverka i både fotojobb och reklamfilmsjobb hela familjen. Så halkade egentligen alla in i statistbranschen, tack vare Ella.

38-åriga logistikplaneraren och AIK-knattetränare Niclas har varit statist i snart tre år och varit statist ibland annat filmen "Tillbaka till Bromma", "Morden i Sandhamn" och "Äkta människor". Anledning till varför han blev statist skiljer sig lite från andra:

- Jag började stamma i lågstadiet nämligen och gick hos olika talpedagoger. Tyckte inte att deras knep fungerade och gav mig fasiken på att lösa det där själv när jag slutade högstadiet. Har lyckats så bra idag att folk som inte känner mig vet inte om att jag stammar. Så därför valde jag också att bli statist, för att ibland kunna få repliker och tvinga mig själv att lyckas med det också.

Christos kommer från Grekland och har bott ungefär 2,5 år i Sverige. Han går idag en kurs för att bli barnskötare. Han började som statist 2013 och redan hunnit vara med i kommande "Beck", "Tjuvarnas jul" och "Pojken med guldbyxorna". Han har en teori om varför folk väljer att bli statister:

- Jag har märkt att det finns olika grunder varför man blir statist. Det finns personer som gör det för att få några extra pengar, för att de ska synas själv på tv och försöker att hitta på olika sätt att få sitta på en bra plats framför kameran eller för att de vill känna och skaffa nya vänner. Jag valde att bli statist, därför att jag kan göra saker som jag inte hade tänkt för mig. Jag kan uppleva saker som jag inte hade tänkt att jag kunde göra. Det är grunden varför jag blev statist.

Niclas har varit med om en hel del roliga saker på inspelningarna, men just en specifik händelse toppar allt:

- Roligast var nog när vi var ca 30 personer som skulle spela fotbollshuliganer på en buss med "poliser". Vi blev sminkade som om vi varit med i ett stort slagsmål och sen upplockade inne på Götgatan en lördagskväll hela högen. Väldigt många trodde vi varit med i slagsmål på riktigt. Sen åkte vi runt i en SL-buss och levde rövare där "polisen" på bussen skulle hålla oss lugna. Ovetande personer undrade vad som pågick och såg rädda ut.

Familjen Svanberg har också haft roligt framför kameran. Ellas roligaste jobb var att stå modell för Polarn & Pyret och Leons var när de fick medverka i en av "Café Bärs" sketcher. Förutom mamma Helenas roliga tid på reklamfilmerna för SF:s biografer och Systembolaget, så hände det en rolig grej under en inspelning:

- Det knäppaste jag har varit med om är en scen som jag fick vara med i en Bollywoodfilm, som delvis spelades in här i Stockholm. Jag skulle bara vara en statist i bakgrunden i scenen, där det handlade om en förlossning, men det slutade med att regissören (som arbetar utan manus) spontant ber mig att vara barnmorska med repliker. Det var oväntat, men förstås kul!

Pernilla jobbar inom marknadsföring och hamnade i statisvärlden genom nyfikenhet och kreativitet. Hon har varit statist i "Solsidan", "En pilgrims död" och "LasseMajas dektektivbyrå - Von broms hemlighet". Hennes roligaste minne från inspelningen är minst sagt udda:

- När jag var med som statist i en reklamfilm skulle huvudpersonen föreställa en fisk, som var animerad och det var då viktigt att fisken skulle vara blöt hela tiden. Så den stackars killen som hade rollen som "fisk" fick hälla vatten på sig själv hela tiden. Vi spelade dessutom in den sent på kvällen och natten, så det blev rätt mycket vatten... Som om inte det räckte med vattnet på fisken, så svimmade en statist också plötsligt, så produktionen blev mera försenad.

Familjen Svanberg har inga planer på att sluta med att vara statister. De hoppas istället på att framtiden ska innebära fler jobb inom foto/film/reklamfilm. Helena passar på att ge lite tips till den som funderar på att bli statist:

- Om man vill bli statist, så bör man tänka på att det är tidskrävande, att det är bra om man lägger ner tid att gå på castings, att det kan vara långa dagar och mycket väntan. Man bör veta att även om man är med på en inspelning, så är risken stor att man ändå inte syns. Man bör vara lite hårdhudad och inte ta åt sig personligen, det kan bli några nej, innan man får jobb.

Jennie, 32-årig trebarnsmamma som pluggar till webbkommunikatör och varit statist i bland annat "Medicinen" och "Beck", ser inte varför man inte skulle vilja vara statist och avslutar med:

- Statister är viktiga och behövs! Är man sugen ska man inte tveka utan anmäla sig bums till ett statistregister. Sen ser man bara till att hålla det uppdaterat med bilder och så, samt att svara på annonser aktivt. Rätt som det är får man något!

| 12 mars 2014 19:01 |