Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 oktober 2020 | 12:00

Sveriges Oscarskandidater presenteras på tisdag

MovieZine tippar: här är filmerna som har chans att bli årets svenska Oscarsbidrag.
Tisdagen 13 oktober är det dags att presentera Sveriges tre Oscarskandidater. Då avslöjar Svenska Filminstitutets jury den så kallade kortlistan med filmerna som genomgått den första gallringen.

Vilken film som blir Sveriges officiella Oscarsbidrag för 2021 får vi veta den 3 november.

Nästa Oscarsgala kan komma att se annorlunda ut än vanligt, efter ett år som varit så gott som tomt på nya biopremiärer. Galan är senarelagd till slutet av april, och även de länder som skickar in bidrag har fått en mer generös deadline. Filmerna som tävlar i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film ska ha haft premiär (eller ha planerad premiär) i sitt hemland mellan 1 oktober 2019 och 31 december 2020.
 
Med detta i åtanke, vilka filmer skulle kunna bli årets svenska Oscarsbidrag? Låt oss titta på våra favoriter.

Rojda Sekersöz gripande filmatisering av Jonas Gardells "En komikers uppväxt" blev så ofattbart förbisedd av Guldbaggejuryn, att jag i ren protest vill ha med den på denna lista. Ett långskott, men det vore roligt att se den bland de tre favoriterna.

I dramat "Om det oändliga" fortsätter Roy Andersson att med säregen, minimalistisk och humoristisk stil utforska mänskligt liv. Roys tidigare tre filmer i denna serie har ju blivit valda till Sveriges Oscarsbidrag, men aldrig nominerade.

"Min pappa Marianne" är den publikfriande dramakomedin om småstadsprästen som vill börja leva sitt liv som kvinna. En varm och charmig feelgoodfilm, och att Rolf Lassgård är bekant för Oscarsjuryn sedan "En man som heter Ove" skadar förstås inte.

Amanda Kernells skilsmässodrama "Charter" föll i coronaskugga när den släpptes på bio i mars, men hann hyllas av både festivalpublik och kritiker innan dess.
 
 
I december släpps också "Spring Uje, spring", filmen som jag redan i januari utsåg till årets bästa svenska - och än så länge har jag inte sett något som fått mig att ändra åsikt. Henrik Schyffert regidebuterar med en stilsäker, originell och hoppfull berättelse om musikern Uje Brandelius som drabbas av diagnosen Parkinsons sjukdom.
 
Vilken film tror du kan bli årets svenska Oscarsbidrag? Tyck till nedan.
| 10 oktober 2020 12:00 |