KORTFILM

Skribent

MovieZine

6 juni 2016 | 10:30

Sveriges första 360-dokumentär vinner pris i Hollywood

Den skånske filmaren Michael Wall tog i helgen hem titeln ”Bästa utländska kortfilmsdokumentär” för sin film ”SEPSIS” på Los Angeles Independent Film Festival Awards.
Filmen, Sveriges första 360-dokumentär, är gjord med så kallas 360 graders videoteknik vilket gör den unik i sitt slag.

- Att överhuvudtaget sticka ut med en film i dagens mediabrus är fantastiskt, att få pris på en filmfestival I Los Angeles Hollywood är nog större än vad jag just nu kan fatta, säger den stolte och glade filmakaren Michael Wall från Trelleborg.

Stark överlevnadshistoria

Michaels film ”SEPSIS” handlar om Christina i Lund som drabbades av sepsis, dvs blodförgiftning. Årligen dör runt 10 miljoner människor av sjukdomen. 

Filmen är producerad med hjälp av ny inspelningsteknik: 360 video VR.
Med hjälp av ett par VR-glasögon upplever man det som om man sitter tillsammans med Christina när hon berättar sin historia för just dig.

Christina åkte in på akuten där läkare sa till henne att hon drabbats av blodförgiftning och fick besked av läkare att de var tvungna att söva henne. Efter en och en halv månad vaknade hon och fick beskedet att man måste amputera båda hennes armar och ben. En stor utmaning

Att göra en film med 360 graders videoteknik är en stor utmaning. Filmen har Michael gjort helt ideellt på sin fritid under ett par månaders tid.

-Jag har under mina över fyrtio år som mediamedarbetare oftast hjälpt reportrar o journalister med reportage av olika slag där de ofta får all kred, nu tar jag ett kliv fram och gör allt själv istället. Se som det går, jag blir uppmärksammad i Hollywood, skrattar Michael.

- Även om det är en kortfilm på 12 minuter så innebär det otroligt mycket jobb att få ihop en sån här film. Vi pratar hundratals timmar. Men det är värt besväret om filmen får spridning och informationen i filmen kanske kan rädda någons liv.

Se ”SEPSIS” här nedan:


| 6 juni 2016 10:30 |