Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

1 december 2016 | 13:00

Svenska "The Nile Hilton Incident" tävlar i Sundance

Och det är den första filmen från vårt avlånga land som tävlat i huvudtävlingen på 9 år. Fares Fares spelar huvudrollen.
Senaste gången en svensk långfilm tävlade i Sundance var år 2008 då "Ping-pongkingen" var med, men nu är det dags igen. Regissören Tarik Salehs ("Metropia", "Tommy") thriller "The Nile Hilton Incident" är nominerad i kategorin "World Cinema Dramatic Competition".

Huvudrollen spelas av Fares Fares, och filmen handlar om en poliskommissarie som strax innan revolutionens utbrott i Egypten år 2011 får ett svårt fall på sitt bord. Ett mord har begåtts på en känd sångerska, och ju närmare lösningen kommissarien kommer, desto tydligare förstår han att det inte är meningen att brottet ska bli uppklarat. Det har nämligen kopplingar ända in till presidentens närmaste män.

Tarik Saleh säger så här:

- När du gör en film drömmer du om att någon där ute ska förstå det du försöker berätta. Att Sundance väljer din film, det känns helt overkligt.

"The Nile Hilton Incident" kommer att få svensk biopremiär nästa höst, men tävlar alltså i Sundance redan i slutet av januari. Fares Fares ser vi härnäst i "Rogue One: A Star Wars Story".
| 1 december 2016 13:00 |