Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 november 2023 | 20:00

Svenska stjärnan Britt Ekland bråkade om nakenscen i kultskräckis

Svenska stjärnan Britt Ekland hade en minnesvärd nakendans i kultskräckisen ”Dödlig skörd”. Men omständigheterna har varit vild omdiskuterade.
Britt Ekland var en av Sveriges hetaste exporter på 1960- och 70-talet när hon etablerades som sexsymbol i kultrullen ”Ta fast Carter” (1971) med Michael Caine. Hon var även en av Roger Moores Bond-kvinnor i ”Mannen med den gyllene pistolen” (1974) men innan dess hann hon medverka i en annan kultförklarad film - ”Dödlig skörd” (1973), mer känd som originaltiteln ”The Wicker Man”.
 
 
Den brittiska rysaren handlar om en polis (Edward Woodward) som efter ett anonymt tips tar sig till en avlägsen, skotsk ö för att hitta en försvunnen flicka och stöter på en mystisk sekt. Ekland spelar en förförisk barservitris som i en berömd scen utför en sensuell dans - naken.
 
Men scenen har blivit något av en kontroversiell snackis - inte så mycket för dess innehåll men mer för vem som egentligen utförde dansen. Ekland hade bara gått med på att visa brösten men för bilderna på hennes karaktär bakifrån behövdes en stand-in som liknade Ekland - och ville visa rumpan.
 
Ekland var gravid under inspelningen men har själv påstått att hon inte visste om detta och anledningen att hon vägrade visa rumpan var att hon ansåg sin egen likna en ”skidbacke”. Men när hon såg sin body double på vita duken var hon allt annat än nöjd.
 
 
- Jag ville inte visa min rumpa men jag sköt mig själv i foten. De använde den fulaste, största rumpan i världen. Min var mycket mindre och finare. Jag fick nyligen reda på att det var en strippa från Glasgow, sa Ekland på ”Friday Night With Jonathan Ross”.
 
Medan regissören Robin Hardy har bekräftat Eklands påståenden om en nattklubbsdansare från Glasgow så menar andra att det var en lokal kvinna, Jane Jackson, som var Eklands stand-in. Däremot påstår Gary Carpenter, filmens musikansvarig, att dansaren var skådespelaren Lorraine Peters, som även hade en annan roll i filmen.
 
Eklands nakna stand-in hölls hemligt för skådespelaren som av ilska länge vägrade att prata om filmen. Men en annan anledning var att hennes röst dubbades mot hennes vilja.
 
- Jag använde en skotsk accent men de gillade den inte, så de tog in Annie Ross i studion och hon dubbade min röst. Det är den enda gången i min karriär jag inte använt min egen röst.
 
Däremot menar klipparen Eric Boyd-Perkins att endast Eklands sångröst dubbades. Det är många frågetecken kring Eklands insats och vilken som faktiskt var hennes eller någon annans - men ”Dödlig skörd” är oavsett en odödlig kultklassiker som är en av skräckgenrens mest främsta. Till skillnad från remaken från 2006 med Nicolas Cage...
 
Se den omtalade dansscenen här:
 
| 14 november 2023 20:00 |