Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

4 juli 2015 | 21:00

Svenska sci-fi-rullen har fått grönt ljus

"Spiritus Lepus" spelas nu in i en gruva utanför Vetlanda, och teasern är ljuv.
Vi har tidigare skrivit om kortfilmsprojektet "Spiritus Lepus", och nu har finansiering ordnats via sponsorer och en lyckad kickstarter-kampanj. Ungefär 20 stycken ideellt arbetande eldsjälar jobbar just nu med inspelningarna i Kleva gruva, strax utanför Vetlanda i Småland.

Upphovsmännen beskriver filmen som en blandning mellan sci-fi och fantasy med mycket inspiration tagen från sagornas värld. Skådeplatsen är den svenska naturen, och framförallt en mörk, ogästvänlig gruva där en magisk värld gömmer sig. En värld som en pojke genom tragiska omständigheter kastas rakt in i.

Kristofer ”Kiggs” Carlsson, filmens regissör och manusförfattare, berättar att han inspirerats av klassiska filmer som "Star Wars" och "Alien", där praktiska kostymer och effekter användes långt mer än de datorgenererade effekter vi motvilligt fått vänja oss vid idag. Det ligger, enligt Carlsson, också mycket arbete bakom filmens kostymer, och CGI kommer endast användas sparsamt för att förstärka där det behövs.

Att spela in film djupt inne i en fuktig gruva har inneburit många utmaningar för teamet. Kyla, trånga utrymmen och ständigt droppande vatten sätter käppar i hjulen när ljus, kamera och skådespelare ska samarbeta men resultatet blir, om man får tro regissören "Kiggs" själv, magiskt.

Hur det blir med den saken återstår så klart att se, men den stämningsfulla teasern gör undertecknad sugen på mer. Nytänkande svensk independentfilm får jag aldrig nog av.

"Spiritus Lepus" kommer att släppas gratis på nätet då den blir klar runt sommaren år 2016.

Kolla in teasern här:


Och här är ett gäng exklusiva bilder från inspelningarna:

Vad tror ni om "Spiritus Lepus"?
| 4 juli 2015 21:00 |