Film

Skribent

MovieZine

3 februari 2021 | 09:05

Svenska ftrack vinner en Oscar

I går kväll tillkännagavs att det svenska företaget ftrack prisas med en Oscar för sitt bidrag till filmskapande. Ftrack är ett av få svenska företag som äras med en teknisk Oscar.
Svenska ftrack tilldelas en Oscar för sitt bidrag till film- och postproduktion genom sin produkt ftrack Studio, en projekthanteringsplattform som underlättar för filmskapare att samarbeta och att effektivisera sitt film- och efterproduktionsarbete. Plattformen används idag av kunder i 60 länder och bland de största märks Disney, Netflix, HBO och CBS Television Studios som använt tekniken i bland annat Marvel-filmer, "Spider-Man" och "Space Jam 2". 

– Det här är ett oerhört stolt ögonblick för oss alla på ftrack. Vi är väldigt ödmjuka över att plattformen vunnit ett så prestigefyllt pris, ett pris för oss som vanligtvis inte får synas lika mycket men som möjliggör filmskapande, säger Fredrik Limsäter, vd på ftrack. 
 
Large 0390d8197474c1f4e640214644d26cc9 97cae11466cdebe3 org
 
Akademins jury tilldelar grundarna Fredrik Limsäter, vd, Björn Rydahl, teknisk produktchef, och Mattias Lagergren, produktchef, priset för teknisk prestation för ftrack Studios framstående design, arkitektur och teknik. 

– Vår plattform är ett sätt för kreatörer att kommunicera och samarbeta om alltmer komplexa produktioner och visuella effekter. Nu ser vi fram emot att jobba vidare i en tid där lagarbete oberoende av plats behövs mer än någonsin, säger Fredrik Limsäter.
 
 
Oscars-akademin delar inte enbart ut priser på den välkända Oscarsgalan, utan delar även ut utmärkelser till personer och företag som bidrag på ett betydande och varaktiga sätt till filmskapande och efterproduktion, inom ramen för The Academy’s Scientific and Technical Awards.

Priset delas ut under den digitala Scientific and Technical Awards-galan som visas på Oscars webbplats kl. 22.00, lördag den 13 februari 2021.
| 3 februari 2021 09:05 |