Skribent

Emil Skelterwijk

2 april 2014 | 21:01

Svenska folkets sjukaste historier från biomörkret


Sverige är fullt av roliga, härliga, udda och märkliga historier från biomörkret. Emil Skelterwijk har lyssnat på några av dem.

Av alla oräkneliga gånger jag varit på bio kommer jag aldrig glömma just den gången då jag inte bara fick uppleva filmen jag betalat för, utan också en karateutklädd biovärd som osmidigt ramlade av scenen när han skulle försöka sig på en round-kick (Detta var då premiären till "Kung Fu Panda 2").

Sverige är fullt av roliga, härliga, udda & märkliga historier från biomörkret. Så jag bestämde mig för att fråga runt lite och försöka få fram några sköna historier som tillhör det lilla extra av vad man förväntar sig ska ske på en biograf. Håll i er för här kommer era, svenska folkets, bästa historier från biosalongen!

"Lille Peter" kallar han sig och han minns tillbaka för några år sedan när han och sin kompis var på bio:

- Jag och en seglarkamrat var på bio och såg "Twins" med Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito. Så när vi gick ut från biografen, när filmen var slut, hör vi bakom oss: "Där ju dom - Twins". Och alla tittade och skrattade. Det hör till saken att vi var nästan likadant klädda och min seglarkamrat är två gånger så stor som mig, både på längd och bredd. Men det bjuder jag på. Är ju en liten skit med ett stort hjärta.

Madeleine gick och såg bio med sin mamma. Jag vet knappt om hon gör om det misstaget:

- Min mamma somnar lätt till filmer och var väldigt trött denna dag då vi skulle se "Sagan om Ringen" på bio, så hon somnade till filmen. När det sedan börjar hända saker i filmen så kollar hon upp och ser orcher hon skriker till (väldigt högt!) och pruttar samtidigt (väldigt högt och tydligt). Från att alla i salongen sitter tysta och spända och tittar ger ifrån sig skratt som gör att jag sjunker ner från stolen och ner på golvet.

- En annan grej som hände en annan gång var när jag satt bredvid ett par och pojkvännen tog tag i min hand istället för sin flickväns hand. Det kändes lite konstigt, haha!

Martina kommer i fortsättningen ta en extra titt på biobiljetten innan hon går in i någon sal:

- En händelse som var lite pinsam var när jag och min bror som är 11 år yngre skulle gå på 3D-bio. Vi gick in i salongen som vanligt, av en slump (som vi trodde) hade vi fått VIP-platserna med sköna skinnfåtöljer och hela grejen. Hur som helst, när filmen hade börjat tog vi på oss 3D-glasögonen. Men efter ett par minuter kom det ett par som tydligen hade samma platser som oss... Vi tittade oss runt i salongen och såg att vi var de enda med 3D-brillor. Fel salong. Det blev en smygande walk of shame ut från salongen, haha.

Jag tror knappast att Tobias förväntade sig att bli personlig assistent när han skulle se "King Kong":

- En mamma och hennes son (som såg ut att vara förståndshandikappad) satte sig bredvid mig och min kompis, jag tror vi såg "King Kong". Helt plötsligt säger mamman till sonen att hon måste gå men kommer tillbaka strax och lämnar plötsligt salongen. Två minuter senare börjar ungen låta jättemycket när han inte får av sig jackan (han kanske var runt 12 år). Först visste jag inte vad jag skulle göra, men efter 2 sekunder hjälper jag han av med jackan, varav han tackar mig. Efter det behöver han hjälp med skorna. Sen popcornen och drickan. Det slutar med att jag matar honom och ger honom dricka när han behöver det. När mamman efter en kvart kommer in igen säger hon irriterat: "Viktor, vad håller du på med? Du kan äta och dricka själv!". Visar sig att ungen bara spelat att han inte kunde ta popcorn och drickan själv och gjort mig till en idiot. Men mamman tackade iallafall mig!

Rickard är nog en av få som fått höra "The Avengers" som live-ljudbok:

- När "The Avengers" gick på bio så gick jag och en kompis (som är ett stort Marvel-fan) och såg den. Bakom oss satt en kvinna med 2 barn, som varken förstod engelska, eller kunde läsa svenska, så hennes lösning var att berätta för barnen allt som hände och sades (de måste ha varit på tok för unga för den filmen).

"Les Misérables" kommer aldrig kunna vinna Tinas hjärta. För mycket falskt förknippas med den:

- När jag och min bästa kompis såg "Les Misérables" var det något kioskmongo som sjöng med till alla låtarna. Riktigt störigt. Han sjöng inte ens bra. Säkert någon som var sur för han inte kom med i Idol!

Andrea vet hur man på bästa sätt använder den beryktade biomagin:

- Vår sjätte bröllopsdag skulle bland annat firas med ett biobesök. Jag hade tidigare under dagen testats positiv till vårat andra barn. Det här var en överraskning som skulle berättas på bästa sätt! Väl på Heron City mumlade jag nåt om att jag "bara skulle fixa en grej" och smet iväg till personalen på bion, frågade dem om de ville vara med på "outandet" och gjorde upp med dem.

- Strax före filmen skulle sättas igång kom två från personalen in. "Hej allesammans och välkomna till den här filmvisningen. Det är en ganska lång film men behöver man uppsöka toalett så finns den "här och här". Stäng av ljudet på era mobiler. Sedan undrar vi om det finns någon Martin Wallenberg här?"

Förbryllad svarade han: "eh, jaa?".

"Vi ville bara gratulera dig på din bröllopsdag och berätta för dig att du ska bli pappa!".

- I mitt sinne skulle salongen vara proppfull och publiken busvissla och klappa. Applåder och grattis fick vi, men salongen var bara knappt halvfull så det blev inte riktigt samma american-effect som jag hade hoppats. Men Martin blev jätterörd, förvånad och glad. Vi minns inget av början av filmen - vi var för upprymda!

Där har vi några av svenska folkets bästa minnen från biografvistelsen. Har du någon rolig, konstig, udda, märklig, häftig eller simpel historia från när du varit på bio som du vill dela med dig av - skriv gärna i kommentarfältet nedan. Ses i biomörkret för nästa roliga biominne!

| 2 april 2014 21:01 |