Skribent

Patrik Jonsson

4 oktober 2012 | 20:01

Superhjältarna som ska invadera TV-rutan

Torsdag och dags för en ny TV-serieartikel igen, så häng på!

Superhjältar bokstavligen kryllar det ju av på biograferna nuförtiden och det är väl inte direkt någon hemlighet att de nu även har börjat att letat sig fram till det "mindre formatet", det vill säga till TV-seriernas värld. Just därför tänkte jag att jag denna vecka skulle ta och dyka lite djupare ned i denna övermänskliga trend och ta upp några superhjälteserier som komma skall.

Vilken av dessa serier längtas det mest till, vilken kan göra störst succé, vilken är redan nu en given flopp?

Vi kan väl börja med den grönaste jätten av dem alla, Hulken, eller "The Incredible Hulk" som serien kommer att heta. Det här kommer att bli en reboot på serien med samma namn som sändes på CBS mellan åren 1977-1982 med Bill Bixby och Lou Ferrigno i huvudrollerna. I den nya versionen så ryktas det dock om att Bruce Banner kommer att vara i 25-30 årsåldern, vilket då dessvärre räknar bort förhandsfavoriten Mark Ruffalo som spelade karaktären i filmen "The Avengers".

ABC är kanalen som kommer att sända "The Incredible Hulk" som just nu är under utveckling, och enligt dem själva ska de försöka ha serien klar för sändning någon gång under nästa år, jag personligen tippar i så fall på hösten. Guillermo del Toro är fortfarande aktuell som huvudproducent och utvecklare. Frågor på detta? Ja, vem ska gestalta Bruce Banner och varför ska de nödvändigtvis fokusera på en ung version, kommer det att fungera? Serien lär bli väldigt beroende av snygga effekter, inte minst med tanke på Hulken själv, kommer ABC verkligen att lyckas med detta?

ABC har dock inte endast en serieversion av Hulken på gång, vilket inte helt långsökt leder oss till "S.H.I.E.L.D." som de utvecklar tillsammans med Joss Whedon. Enligt Whedon själv kommer serien att fokusera på helt andra karaktärer än vad filmen "The Avengers" gjorde och vilka det kommer att bli får vi helt enkelt vänta med att se, däremot är inte små gästinhopp helt uteslutna.

"S.H.I.E.L.D." kommer inte endast att produceras/regisseras av Whedon utan han är även satt att skriva manuset, tillsammans med sin bror Jed Whedon. Så när kan serien tänkas att ha premiär då? Tydligen har de kommit en bra bit med själva utvecklingen och ett pilotavsnitt är redan beställt av ABC. Jag skulle tippa på våren 2014, möjligtvis nästa höst, men då finns det visserligen stor risk att den eventuellt krockar med "The Incredible Hulk". Fler frågor? Ja, naturligtvis är man nyfiken på vilka karaktärer som Whedon tänker använda sig av, kommer han att använda sig av gamla karaktärer som ännu inte introducerats i någon film, eller kommer han helt enkelt att hitta på helt nya? Sedan har vi ju återigen det här med effekterna, detta lär väl bli väldigt kostsamt?

Wonder Woman är tillbaka! (suck) I alla fall om vi ska tro på kanalen The CW som häromveckan gick ut med att ett manusutkast baserat på en serie kring den krigslystna och heroiska amazonen har beställts. Det räckte tydligen inte med att NBC, tillsammans med David E. Kelley, fick oss alla att hånskratta då ett påtänkt, men tack och lov nobbat, pilotavsnitt av just "Wonder Woman" läckte ut på nätet för snart två år sedan. The CW försöker dock att skänka oss några lugnande ord med att säga att de har valt en helt annan inriktning. Deras serie, kallad "Amazon", ska i första hand kretsa kring Diana innan hon får sin superkrafter och vidare ska vi få följa hennes väg från oskyldig flicka till oövervinnlig krigarprinsessa. Har jag några frågor på detta då? Nej absolut inte, möjligtvis; hur tänker The CW?! När serien kan tänkas att ha premiär har jag ingen aning om, förhoppningsvis aldrig.

Nu över till ett projekt som fortfarande är väldigt osäkert, nämligen "The Punisher". Fox hade serien under utveckling under en längre period ifjol men de lade enligt källor slutligen ned utvecklingen. Thomas Jane, som spelade Frank Castle (The Punisher) i filmen från 2004, vill dock mer än något annat, fortfarande göra karaktären och tillsammans med några andra ivrare spelade han faktiskt in en kortfilm på 10 minuter som visades upp på årets upplaga av Comic-Con, en liten minihistoria som blev mycket uppskattad.

Marvel Studios har så klart efter detta utspel fått tagit del av Janes film och trots många turer fram och tillbaka verkar det alltså nu som att en TV-serieversion av "The Punisher" fortfarande är vid liv, och dessutom med just Jane i huvudrollen. Här finns så klart en del frågor; En sådan här serie måste väl nästan gå på en kabelkanal,med tanke på dess våldsamma natur? Är det helt enkelt inte dags för en "superhjälteserie" att gå på kabel nu? (hoppas Marvel tänker likadant) Passar Jane för rollen? Ja, för min del har han helt klart gjort den bästa versionen och Jane lär ju dessutom ha ett ganska öppet schema nu efter att hans serie "Hung" lades ned i fjol.

Slutligen ännu en projekt som det finns en del frågetecken kring och detta handlar om TV-serieversionen av DC:s karaktär "Deadman" som bl.a, precis som Green Arrow, dök upp i ett avsnitt av "Smallville". Boston Brand, som han egentligen heter, var en cirkusartist som blev skjuten och därefter återuppstod som den spöklika superhjälten Deadman. Även här är det kanalen The CW som står för utvecklandet tillsammans med deras sedan länge främste serieskapare Eric Kripke ("Supernatural"). Den stora frågan här är väl ifall The CW verkligen kommer att satsa på denna serie nu då de har omfamnat Green Arrow? Mycket beror så klart på hur pass stor succé "Arrow" frambringar och det kommer vi ju att ha en hygglig uppfattning om efter hösten då dess första säsong är till ända.

Andra superhjälteserier som det har snackats fram och tillbaka kring: "Sandman", "Magic City", "The Spectre" och så klart nyss nämnda "Arrow" som har premiär om drygt en vecka (10 oktober). Dessutom har Warner Bros under en längre tid bollat fram och tillbaka med idén om att låta Batman göra comeback i serievärlden, men hur det blir med den saken beror nog helt på ifall de väljer att reboota filmerna eller inte.

Vilka superhjältar skulle ni vilja se i TV-rutan? Ja, och vill ni ha fler Batmanfilmer eller skulle kanske en TV-serie passa för omväxlings skull?

Nu över till lite mer "jordnära" ting då vi ska ta oss en liten titt på vad som har hänt där ute i TV-serievärlden under den gångna veckan:

NBC har slagit sig ihop med "The Walking Deads" huvudproducent Gale Anne Hurd för en thrillerserie kallad "11th Commandment" som ska baseras på den brittiska författaren Jeffrey Archers roman med samma namn från 1998. Manuset ska skrivas av Patrick Harbinson ("Person of Interest", "24") och serien ska enligt rykten inte vara helt olikt upplägget i Jack Ryan-filmerna. Kanalen har dessutom gett fulla säsonger till tre av deras serier som gjorde debut nu i höst och detta gäller; "Revolution", "Go On" samt "The New Normal".

Glenn Gordon Caron, skaparen av "Medium", har sålt två nya projekt till CBS; Ett rättegångsdrama kallat "Motor City Shakedown" som ska baseras på romanen med samma namn av Jonathan Wakins. Samt "Near Dead" vilken är en thrillerserie som ska kretsa kring en polis som genomgått en nära-döden-upplevelse och i samband med denna bevittnat mordet på sin fru.

TNT har förnyat "The Closers" spinoff "Major Crimes" och gett den en andra säsong på 15 avsnitt. Inte så konstigt kanske då det handlar om en kabelserie som snittar långt över 7 miljoner tittare per avsnitt! De har även förnyat "Franklin & Bash". Kanalen har dessutom avslöjat premiärdatum för 6 av deras serier, varav två är debuterande. "Rizzoli & Isles" och "Leverage" kommer tillbaka den 27:e november. Den 28:e januari, återvänder "Dallas" med sin andra säsong och den 13:e februari dyker "Southland" upp på nytt. De debuterande serierna är David E. Kelleys läkardrama "Monday Mornings", som kommer att börja sändas den 4:e februari och den Donnie Wahlbergproducerade polisserien "Boston Finest", vilken kommer att göra sin debut den 27:e februari. Dessvärre inget nytt kring Frank Darabonts "L.A. Noir"...

Greg Kinnear kan komma få huvudrollen i den amerikanska versionen av den australiensiska rättegångsserien "Rake".

Cinemax har förnyat actionserien "Strike Back" och tilldelat den en fjärde säsong.

NBC håller på att utvecklar en TV-serie baserad på Nick Hornbys bok "Om en pojke" som blev film 2002 med Hugh Grant i huvudrollen. Serien ska produceras av Jason Katims som även stått som huvudproducent för bl.a "Friday Night Lights" och "Parenthood".

Jerry Bruckheimer har sålt två serier till CBS: ett FBI-drama kallad "The Bureau" och ett gisslandrama vid namn "Hostages", den sistnämnda serien är dessutom lovad ett pilotavsnitt.

John Larroquette har fått en större roll i NBC:s dramaserie "Infamous" som har premiär någon gång i början av nästa år.

TV Land har gett grönt ljus åt en komediserie kallad "Giant Baby" med Kirstie Alley i huvudrollen.

Bruno Heller, skaparen av "The Mentalist", har sålt en polisserie kallad "Murder Bitches" till CBS.

Miley Cyrus håller på att förhandlar om rollen som Bonnie i History Channels kommande miniserie "Bonnie & Clyde", ja och med detta sagt är det väl bara att hålla alla tummar för att hon inte får den.

Ryan Murphy har sålt ett konspirationsdrama kallat "Montauk" till Fox.

Ray Stevenson ("Rome") har fått rollen som bad guy i den sjunde säsongen av "Dexter".

Goda nyheter kring HBO:s "Boardwalk Empire"; serien har fått en fjärde säsong (3 avsnitt in i den nya säsongen tog det) och detta innebär så klart även att Martin Scorsese, Terry Winter & Co kommer att fortsätta att skriva, producera och utveckla serien i minst ett år till.

Lite tittarsiffror ska vi väl också ha så här är ett litet urval från veckan som gått: I torsdags såöppnade ABC:s "Last Resort" säkert och stadigt med dryga 11 miljoner tittare. Dagen efter öppnade CBS:s "Elementary" ännu stadigare med 14 miljoner tittare. Sämre gick det i söndags för ABC:s "666 Park Avenue" som endast lockade knappt 7 miljoner nyfikna. Samma dag drog kabelkanalen Showtime igång sina två stora dragplåster "Homeland" och "Dexter" och det gick väldigt bra. "Homeland" drog 1,7 miljoner tittare, som i och med detta ökade 60 procent ifall vi jämför med den första säsongens premiär ifjol. "Dexter" noterade sin mest sedda premiär hittills med 2,4 mille blodtörstiga. Inte så illa pinkat med tanke på att det faktiskt är seriens hela sjunde säsong. Dexter is still going strong! P.S. Fox:s "The Mob Doctor" går sämst av alla och kommer nog garanterat snart att läggas ned, knappast oväntat.

Med alla dessa nummer, siffror och jox så rundar jag av för denna vecka. Ha en fantastisk helg, vältra er i serier vettja och så tar vi och hörs igen nästa torsdag!

| 4 oktober 2012 20:01 |