sponsrat

Skribent

MovieZine

16 maj 2022 | 18:00

”Super Pumped” och 5 andra serietips på Paramount+ i sommar

Joseph Gordon-Levitt spelar Ubers kontroversiella VD i dramaserien "Super Pumped" - en av vårens stora streamingpremiärer. (En artikel i samarbete med Paramount+)
”Are you an asshole?” Det är frågan som Travis Kalanick ställer till alla nyanställda som besöker hans kontor. Det finns bara rätt svar. Man måste nämligen vara lite av ett rövhål för att lyckas på Uber, förklarar han. En framgångsrik startup byggs inte på godhet och snälla värderingar. Man kör inte om den väletablerade taxibranschen genom att lägga sig i samma fil. Den som vill förändra världen måste vara beredd att bryta mot reglerna och skriva sina egna. 
 
Historien om Uber och dess vd Travis Kalanick fascinerar. Kanske för att det är ett företag som på bara några år har tagit sig in i och förändrat våra liv - eller åtminstone underlättat dem. När gammal hederlig taxi kändes dyrt och krångligt såg Uber till att en snabb och smidig resa finns bara några klick bort i din smartphone. Femstjärniga resor i någon annans bil, win-win både för resenären och föraren, eller?
 
 
”Super Pumped” är ingen reklamfilm för en revolutionerande transport-app. Snarare en avslöjande dramatisering av konflikterna som plågat företaget bakom kulisserna. Mer eller mindre offentliga läckor har uppmärksammat branschmedia och världen på några av de skandaler som Uber försökt sopa under mattan: som avslöjanden om sexism på den grabbiga arbetsplatsen, eller hur de använt tvivelaktig teknik för att spionera på sina förare och kunder. Jepp! 
 
Obehagliga fakta hämtade rakt ur Mike Isaacs bok ”Super Pumped: The Battle for Uber” når nu tv-rutan med hjälp av ”Billions”-producenten och manusförfattaren Brian Koppelman. Det här är ett stycke samtidshistoria och, likt vårens omtalade serier ”WeCrashed” på Apple TV+ och ”The Dropout” på Disney+, ett försök att ställa Silicon Valleys rockstjärnor till svars.
 
 
Huvudrollen, Ubers lika ambitiösa som hänsynslösa medgrundare och ledare Travis Kalanick, spelas av Joseph Gordon-Levitt. Den charmige skådespelaren förvandlas till ett tvättäkta asshole som får kämpa för sitt företag med minst sagt ljusskygga metoder. ”Super Pumped” berättas i en rapp och lekfull stil som för tankarna till filmer som ”The Big Short”. Seriens berättarröst är ingen mindre än Quentin Tarantino - som det stora ”Billions”-fan han är tvekade han inte inför att tacka ja. 
 
Sugen på mer streamingtips? Här är fem andra serier vi gillar på Paramount+ just nu:
 

The First Lady

 
Large 096b638956f49e19aaf50fd076ce9983 first ladies
 
Dramaserien ”The First Lady” låter oss kika in USA:s kanske mest mytomspunna byggnad, hem åt några av världens mäktigaste män det senaste århundradet - Vita huset. Istället för att fokusera på presidenterna handlar det dock om kvinnorna som stått vid deras sida i vått och torrt. Danska Susanne Bier har regisserat samtliga avsnitt där man väver ihop Michelle Obamas, Betty Fords och Eleanor Roosevelts historier och öden. Välspelat med Viola Davis, Michelle Pfeiffer och Gillian Anderson i täten. 
 

1883

 
Large 096b638956f49e19aaf50fd076ce9983 1883s
 
Taylor Sheridan (”Hell or High Water” med mera) är en hyllad filmskapare och manusförfattare, med ett tajt samarbete med Paramount+. Hans senaste streamingserie är ”1883”, en prequel till populära cowboydramat ”Yellowstone”. Begåvade skådespelare, fantastiska miljöer och ett nästintill perfekt manus gör ”1883” till en sällsynt levande serieupplevelse, där det nästan känns som att man själv är med på familjen Duttons farofyllda resa från Texas mot Oregon. Det blev en fullträff i MovieZines recension!
 

Yellowjackets

 
Large 621e576bc2450e82a1bf9e6d3d99e1ff yellow
 
Med sin oemotståndliga blandning av mysterium, överlevnadsdrama och svart humor blev ”Yellowjackets” en av vinterns stora snackisar. Serien följer ett gäng tonårstjejer som kraschlandar i vildmarken och tvingas ta till desperata val för att inte gå under. Tjugo år senare möter vi överlevarna som ännu tyngs av traumatiska minnen, skuldkänslor och hemligheter. Juliette Lewis och Christina Ricci är några av huvudrollerna i den starka rollistan. 
 

Dexter: New Blood 

 
Large 621e576bc2450e82a1bf9e6d3d99e1ff dexter
 
”America’s favorite serial killer”, så presenterades tv-serien ”Dexter” medan den rullade under åren 2006 till 2013. Med mörk humor skildrades berättelsen om Dexter Morgan, blodanalytiker hos Miami-polisen som levde ett hemligt och mycket makabert dubbeliv - om nätterna tog han lagen i egna händer och tog livet av dem som förtjänade det. Alla 8 spännande säsonger av ”Dexter” hittas på Paramount+ ihop med den senaste, spinoffen ”Dexter: New Blood” som återbesöker honom 10 år senare.
 

The Offer

 
Large 621e576bc2450e82a1bf9e6d3d99e1ff offer
 
I vår är det 50 år sedan Francis Ford Coppolas ”Gudfadern” fick sin biopremiär. En milstolpe inte bara för Paramount utan filmhistorien i stort. Men det var ofta nära att denna maffiaklassiker aldrig blev av. I den mycket underhållande och snygga miniserien ”The Offer” får vi en unik inblick i 70-talets Hollywood, guidade av producenten Al Ruddy som försöker få till ett nästintill omöjligt filmprojekt. 
 
Du hittar alla serierna exklusivt på Paramount+. Testa tjänsten kostnadsfritt i en vecka på paramountplus.com.
| 16 maj 2022 18:00 |