Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 september 2018 | 14:00

Student-Oscar till svenske Jonatan Etzler

Kortfilmen "Get Ready With Me" från Stockholms Dramatiska Högskola belönas med Student Academy Award. MovieZine har pratat med filmskaparen.
När Oscarsakademin presenterar årets vinnare av Student Academy Awards finns ett svenskt namn bland pristagarna. Jonatan Etzler från Stockholm kommer ta emot en Student-Oscar för sin kortfilm ”Get Ready With Me”, under en gala i Los Angeles den 11 oktober.

Totalt 19 vinnare tar emot Student Academy Awards i år. 1582 kortfilmer från hundratals colleges och filmskolor i USA och världen deltog i tävlingen. Bland tidigare vinnare utmärker sig bland andra Cary Fukunaga, Pete Docter, Spike Lee och Robert Zemeckis.

Grattis! Vad betyder det här priset för dig?

- Tack! Jag är överlycklig. Det är ju en stor ära. Många kända regissörer har vunnit förut. Det ger ju också uppmärksamhet till filmen, och det betyder att fler vill se den och fler vill visa den, och det är fantastiskt. Som filmskapare vill man ju att så många som möjligt ska ta del av ens filmer, annars skulle det ju kännas meningslöst att hålla på och kämpa och slita med dem i flera månader. Det bevisar ju också att många är intresserade av det jag berättar och det peppar ju mig att fortsätta. 
 
 
Kan du berätta lite om din film, och hur den kom till?

- ”Get Ready With Me” heter filmen. 30 minuter lång. Shanti Roney spelar en filmlärare på högstadiet som blir oroad för sin självmordsbenägna, Youtubande elev och dras in i en thrillerliknande historia med många vändningar. Den handlar mycket om människors försök att nå varandra, och hur rörliga bilder och sociala medier har förändrat detta sökande. Jag, producenten Johan Lundström och manusförfattarna Amanda Högberg och Axel Nygren pratade länge om vad vi skulle hitta på att göra som slutfilm och till sist så fastnade vi för en idé som utgick från när jag jobbade som filmpedagog i en skola för länge sen. Det var ett väldigt intensivt år när vi gjorde den här filmen och vi kämpade på länge för att få till det, så jag är sjukt glad att den blir uppmärksammad nu.

Hur går man tillväga för att bli nominerad, för de som undrar?

- Varje filmskola i världen som är med i CILECT, den internationella filmskoleorganisationen, väljer ut en film som ska anmälas till Student-Oscarn. I Sverige är bara min skola Stockholms Dramatiska Högskola och Valand som är medlemmar i CILECT. I år valde min skola att skicka in min examensfilm. Det är runt 1500 filmer från hela världen som anmäls så sen gäller det bara att sitta och vänta och hoppas på det bästa. Sen hamnade vi på en shortlist, med 12 andra filmer. Sen blev 7 av de filmerna nominerade, däribland vår, och nu är vi en av tre filmer som har pallplats, guld, silver eller brons, så nu ska jag åka till LA och gå på prisutdelning.

Nu är du ju automatiskt också kvalificerad för en Oscarsnominering för Bästa kortfilm. Vad innebär det, ska du ut och kampanja de kommande månaderna?

- Haha, det vet jag inte, men det kanske jag borde. Jag vet inte riktigt hur man gör, om man ska gå runt med en megafon i Beverly Hills eller starta en lobby-organisation?
| 13 september 2018 14:00 |