Serie

Skribent

Anders Eklöf

14 februari 2024 | 13:01

Streamingtips: Det behövs fler udda tv-serier som "Hazbin Hotel"

Den vulgära helvetesmusikalen på Amazon Prime sticker ut i streamingdjungeln.
Den 19 januari hade den animerade tv-serien "Hazbin Hotel" premiär på Amazon Prime Video, som snabbt slog rekord som den mest sedda debuten för en animerad serie på streamingtjänsten.
 
Sedan en tid tillbaka är alla åtta avsnitt från den första säsongen ute (en andra säsong är redan beställd). Efter att ha plöjt serien är jag minst sagt förälskad i den här vulgära musikalen om den naiva Charlie Morningstar som öppnar ett hotell i helvetet för att frälsa de förlorade själarna, för att undvika att änglarna ska utrota dem i den årliga rensningen.
 
En stor anledning till att jag gillar den är att den verkligen sticker ut bland andra animerade serier riktade till en äldre publik – både innehållsmässigt och estetiskt.
 
Det första avsnittet går att se gratis på YouTube och har cirka 6 miljoner visningar.
 

Hur blev "Hazbin Hotel" en så pass stor succé?

 
Till att börja med är "Hazbin Hotel" en riktigt fin framgångssaga rent produktionsmässigt. Redan 2019 skapade Vivienne Medrano ett pilotavsnitt som släpptes på YouTube, som snabbt fick en engagerad fanskara och har idag hisnande 99 miljoner visningar. Den intressanta premissen, de detaljerade karaktärerna och de charmiga musikalnumren hänförde helt enkelt en väldigt stor publik – som ville ha mer!
 
Succén ledde till att den hyllade filmstudion A24 ("Everything Everywhere All At Once") plockade upp serien, som dök upp på Amazon Prime Video tidigare i år.
 
Efter att ha nått så stora framgångar redan på förhand måste prestationsångesten varit på topp, med tanke på fansens höga förväntningar. När en franchise blir stor på den här nivån måste det vara svårt att leva upp till fansens bild av hur serien ska vara enligt dem, men jag tycker helt klart att de lyckades.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En unik tv-serie som inte sparar på krutet

 
"Hazbin Hotel" liknar inget annat som "går på teve" just nu, utan känns väldigt unik. När mycket som finns på Netflix och de andra streamingtjänsterna känns AI-genererat, framkrystat av en trött kommitté eller helt enkelt generiskt är det välkommet att se en serie med så mycket personlig touch som Vivienne Medrano och hennes stil för med sig.
 
Karaktärsgalleriet med den godhjärtade helvetesprinsessan Charlie, den kaxiga Vaggie (Stephanie Beatriz, känd från "Brooklyn 99"),  den vulgära porrspindeln Angel Dust och den charmerande radiodemonen Alastor är välskrivet och har mer djup än man kan som tar upp teman som beroenden, dåligt självförtroende och halvdana föräldrarelationer. De har även en väldigt säregen grafisk stil där varje karaktär verkligen sticker ut.
 
Sen har vi musikalnumren som känns som en korsning mellan Disney och "South Park", som är en höjdpunkt under varje avsnitt. I riktigt välkomponerade och ofta skojiga musikalnummer hör vi bland annat Daphne Rubin-Vega, som är känd från musikalen "In the Heights" av Lin-Manuel Miranda och Erika Henningsen som spelat huvudrollen i Broadway-musikalen baserad på "Mean Girls".
 
 
"Hazbin Hotel" är helt enkelt en riktigt härlig serie för dig som inte är rädd för lite vulgära skämt, skrikig design och öppen för en hel del mörker bakom den glättiga ytan. Det är en frisk fläkt i en stundtals urvattnad streamingdjungel, som verkligen har karaktär och något eget.
 
Fler streamingtjänster borde verkligen våga leta efter talang på platser som YouTube. istället för att skapa de serier de tror att vi vill ha.
 
Har du sett "Hazbin Hotel"?
| 14 februari 2024 13:01 |