Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 maj 2022 | 18:00

Streamingtips: "Bosch: Legacy" är minst lika bra som originalet

Du har väl inte missat att den nedlagda långköraren "Bosch" är tillbaka med nya avsnitt? Spinoffserien fortsätter direkt efter händelserna i originalserien.
Om det inte hade varit för att det grymma introt med den ännu bättre intromusiken saknades i "Bosch: Legacy", så hade det varit svårt att särskilja de båda serierna åt. Den "nya" serien börjar dessutom med en "detta har hänt"-tillbakablick som låter nya tittare få se ikapp händelserna som fick Harry Bosch att säga upp sig som mordutredare och starta en egen liten privatdetektivbyrå.
 

Så hur bra står sig spinoffen mot originalet?

 
 
Jag har fått kika i förväg och har tittat på hela den första säsongen av "Bosch: Legacy" och kan glädjande nog säga att alla som har gillat originalserien, kommer att uppskatta spinoffen. I USA har serien visserligen flyttat från streamingtjänsten Prime Video till den reklamfinansierade tjänsten FreeVee (gamla IMDb TV), vilket gjorde det lite osäkert om det faktiskt skulle gå att följa spinoffen här i Sverige. Lyckligtvis har man löst det genom att låta oss svenskar följa serien via Prime Video (givetvis utan reklampauser).
 
Det har möjligtvis skalats ned en aning på seriens budget, men det märkte jag personligen egentligen bara av under en stor explosion i ett avsnitt under säsongens andra halva. I övrigt har man helt enkelt löst det med att skala ned casten till att mer eller mindre enbart kretsa kring Harry och Maddie Bosch samt advokaten Honey Chandler. Titus Welliver, Madison Lintz och Mimi Rogers återvänder alla till sina gamla roller. Personligen har jag alltid gillat Lintz i rollen som Harrys dotter och efter att ha växt upp i rollen så får vi nu följa henne som nykläckt polis, vilket fördjupar relationen mellan far och dotter ännu mer.
 

Behöver du ha sett alla gamla "Bosch"-säsonger för att hänga med?

 
Madison Lintz som Maddie Bosch i "Bosch: Legacy".
 
Om du kommer in helt ny till serien så råder det ingen tvekan om att det visserligen går att hänga med i handlingen kring de parallella fallen vi får följa, men med tanke på att nästan alla större spelare från originalserien dyker upp i mindre cameo-roller lite här och där... så är det här definitivt en serie som framför allt kommer att uppskattas av de gamla "Bosch"-fansen. Men det är framför allt den sista säsongen av gamla "Bosch" som är viktigast att ha kvar färskt i minnet, då det är miljonären och skurken Carl Rogers från den säsongen som släpps ut på grund av en teknikalitet i "Bosch: Legacy" - trots att vi vet att han beställt mordförsöken på både Maddie och Honey Chandler.
 
I vanlig ordning gräver Harry även i ett eget litet case, med allt större betydelse ju längre säsongen går... medan vi nu även får följa Maddie i början på sin egen poliskarriär där en serievåldäktsman verkar hålla till i just det område Maddie och hennes partner patrullerar. Det är väl visserligen inte en serie som kommer att vinna några priser för hur innovativa man lyckats vara, det är liksom mest mer av samma gamla "Bosch" i en något mer avskalad förpackning... vilket fungerar märkligt väl. 
 
 
Den första säsongen av "Bosch: Legacy" kommer att bestå av totalt 10 avsnitt. De sex första finns nu tillgängliga hos Prime Video.
 

Läs också: Sci-fi-serien "Night Sky" bland premiärerna på Prime Video i maj 2022

 
Kommer du att ge "Bosch: Legacy" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 14 maj 2022 18:00 |