Serie

Skribent

MovieZine

19 september 2023 | 08:00

Äntligen är "en av tidernas bästa svenska dramaserier" tillbaka på SVT Play

Streama den kultförklarade, hyllade och prisbelönade "Upp till kamp" av Mikael Marcimain.
Den svenska miniserien "Upp till kamp" har just återvänt på SVT Play. Här hittar du en stjärnspäckad, kultförklarad 60-talsskildring med bland andra Sverrir Gudnason, Fanny Risberg, Ruth Vega Fernandez och Simon J. Berger i rollistan.
 
Serien berättar om fyra unga människors vuxenliv med drömmar och möjligheter i en tid präglad av socialdemokratisk reformpolitik. Under åren 1965 till 1976 följer vi Tommy, Lena, Erik och Rebecka - fyra till ytan olika ungdomar från Göteborg som förenas i sin ambition att skapa ett eget och nytt slags liv.
 
 
För regin står rutinerade Mikael Marcimain ("Lasermannen", "Call Girl") och Peter Birro ("438 dagar") skrev manus. Fotograf är ingen mindre än Hoyte van Hoytema, som sedan dess fått en blomstrande Hollywoodkarriär och jobbat med både Bondfilmer, Jordan Peele och Christopher Nolan.
 
Tillsammans har de återskapat 60-talets Göteborg in i minsta detalj:
 
- Jag blev nästan besatt av att hitta exakt rätt tidsanda (...) Peter Birro har ju gjort en mycket omfattande research och många intervjuer och samlat berättelser inför manusarbetet. Regissörens jobb blir att skapa miljöerna för filmen, sade Marcimain till Expressen inför premiären.
 
 
"Upp till kamp" vann fler tunga tv-priser vid sin premiär i SVT år 2007. DN hyllade "en av de bästa svenska dramaproduktionerna någonsin" och SvD kallade den "mångbottnad och ambitiös".
 
"Nyanserat och gediget, i alltifrån det välskrivna manuset via castingen till musiken och den goda stilkänslan. Poetiskt och politiskt" skrev MovieZines recensent i sin hyllning till 15 svenska kvalitetsserier.
 
Nu kan du se eller återse alla 4 avsnitt à 90 minuter på SVT Play, där de ligger kvar till mars 2024.
| 19 september 2023 08:00 |