Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 augusti 2020 | 10:30

Streama "Mulan" utan extra kostnad redan i vinter?

Disneys storfilm kostar över 200 kronor vid premiär - men släpps gratis på Disney+ tidigare än vi trott.
Den emotsedda äventyrsfilmen "Mulan" skulle ha gått upp på bio i juli, men premiären ställdes in på grund av coronapandemin.

Istället är det dags för streamingpremiär, och i de länder som redan har tillgång till Disney Plus släpps filmen redan fredagen 4 september. Eftersom det är en premium-film ingår den inte i abonnemanget utan måste köpas separat. Prislappen skiljer sig något mellan olika länder, men ligger mellan 225 och 275 kronor.
 
Den som köper "Mulan" digitalt får sedan behålla filmen på sitt Disney Plus-konto och se den hur ofta man vill.
 

Släpps gratis i december

 
Men vänta nu. Ska inte alla Disney-filmer ingå i abonnemanget på Disney Plus? Jodå, och även "Mulan" kommer bli tillgänglig "gratis" (utan extra kostnad) för alla kunder. Faktiskt tidigare än förväntat, enligt Screenrant.

På sin "Mulan"-sida (synlig för amerikanska kunder) avslöjar Disney själva att filmen släpps till alla kunder den 4 december. Med andra ord, vänta tre månader och du slipper betala extra för att se "Mulan".
 
 
Det är förvånande att man väljer att släppa filmen gratis så pass snart. Men å andra sidan goda nyheter för de tittare som inte är beredda att lägga hundratals kronor på en enda film.
 

Kan jag streama "Mulan" i Sverige?

 
Vi vill säga "ja" - men Disney har ännu inte presenterat sina planer för "Mulan" i Sverige, eller de andra nordiska länder där streamingtjänsten lanseras 15 september. Vi räknar däremot med att "Mulan" självklart bör finnas i utbudet, och kostar då någonstans runt 250 kr - utöver abonnemanget. 

Disney Plus förväntas presentera sitt svenska utbud under den kommande veckan, då vet vi förhoppningsvis mer.
 
Erbjudande: Fram till 14 september kan Disney Plus förbeställas till rabatterat pris. Betala 590 kr för ett helår (ordinarie pris 689 kr).
 
 
Äventyrsfilmen "Mulan" är en spelfilm baserad på Disneys animerade klassiker från 1998, om flickan som tar sin fars plats i den kinesiska armén. Yifei Liu, Donnie Yen, Li Gong och Jet Li syns i huvudrollerna. Niki Caro ("The Zookeeper's Wife", "North Country") regisserar.
| 30 augusti 2020 10:30 |