Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 november 2023 | 13:30

Nu på Netflix: Liam Neeson gör en annorlunda roll i noir-doftande deckare

Den gamle actionhjälten axlar rollen som ikonisk privatdetektiv i sin 100:e film, "Marlowe".
En av Liam Neesons senaste filmer har just kommit in på Netflix. "Marlowe" fick aldrig svensk biopremiär utan släpptes digitalt i somras. Det här är Neesons 100:e filmroll, och lite annorlunda än de vanliga, hårda snubbar som han spelat på senare år.
 
Filmen har beskrivits som en ”crime noir” i 1930-talets Bay City, där en detektiv som haft det tufft försöker hjälpa en glamorös arvtagerska (Diane Kruger). Han ska hitta en försvunnen före detta älskare men hamnar mitt i ett dödligt nät av lögner.
 
 
Karaktären är hämtad ur Raymond Chandlers hårdkokta romaner som har filmats flera gånger förr, bland annat med Humphrey Bogart i huvudrollen i "The Big Sleep" (1946).
 
- Det var stora skor att fylla, efter Robert Mitchum och Elliott Gould och inte minst Humphrey Bogart. Pinsamt nog hade jag inte läst Raymond Chandler tidigare, de senaste åren har jag mest läst Nordic noir som Mankell och Nesbø, men nu älskar jag Chandler och kan inte få nog, sa Neeson till MovieZine på filmfestivalen i Zürich.
 
Men filmen, med svaga 5,3 i betyg på IMDB, lämnar kanske en del att önska. "Prostitution, droger, mord och maktspel, och det borde ha kunnat bli spännande – men det är det inte" skrev vår recensent.
 
| 1 november 2023 13:30 |