Film

Skribent

MovieZine

15 maj 2023 | 17:30

Legendarisk Hollywood-animatör aktuell med bisarr stop motion-rysare

Phil Tippett etablerade sig som en av världens största animationskonstnärer under 80-talet. Idag har hans kusligt surrealistiska ”Mad God” premiär på video-on-demand i Sverige.
Han kan skriva upp mycket på sitt CV, den där Phil Tippett. ”Star Wars”, ”Jurassic Park” och ”Robocop” – för att bara nämna några stortitlar som han förgyllt med häftig stop motion-teknik. Som science fiction-fan har du säker hört talas om honom. Men visste du att han under hela 30 långa år har arbetat med skräckfilmen ”Mad God” som skulle bli hans magnum opus?
 
Den släpptes för två år sedan och kunde definitivt tillskriva sig epitetet som en av de mest surrealistiska filmerna från 2021. I ”Mad God” får vi dyka ner i ett surrealistiskt helveteslandskap fyllt med läbbiga figurer skapade med cool stop motion-teknik.
 
Det är inte mycket till story, men det kanske inte riktigt är vad som förväntas heller när man drar igång en sådan här film. Snarare är det ett konstverk där vi får stirra rakt in i ett misantropiskt vansinne.
 
Kollar man på trailern så ser man ut att vara åskådare till en bisarr feberdröm. Är du lite filosofiskt lagd så går det nog att analysera filmen sönder och samman för att leta efter dolda budskap. Eller varför inte bara luta sig tillbaka och njuta (?) av ett visuellt konstverk?
 
 
Hur som helst så har nu Phil Tippets evighetslånga projekt fått Sverigepremiär idag hos flertalet video-on-demand-tjänster som till exempel SF Anytime.
| 15 maj 2023 17:30 |