Film

Skribent

MovieZine

23 juni 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Filmen om Zlatans barndom blev 2022 mest sedda svenska biofilm

När matkoman efter mängder av sill och potatis är som störst och när fötterna är ömma efter otaliga grodhopp runt stången är det dags att slå sig ner i soffan. Vad passar då bättre än att se filmen “Jag är Zlatan” som ikväll visas på SVT1?
Sedan Zlatan häromveckan valde att pensionera sig som fotbollsspelare kan man lugnt säga att han varit i ropet. 2011 skrev David Lagercrantz tillsammans med Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna den omåttligt populära boken “Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Boken lockade barn och vuxna, oavsett ålder eller litteraturintresse, till läsning. Nämn EN person som inte har ett exemplar av den hemma. Vi fick sedan vänta ett helt decennium på bokens filmatisering “Jag är Zlatan” som SVT1 ikväll väljer att visa, Midsommarafton till ära.
 
Filmen följer Zlatans osannolika resa från asfaltsplanerna i Rosengård till de största arenorna i Europa. På vägen skildras fotbollsstjärnans känslor av utanförskap och ensamhet som står i kontrast till det självförtroende vi fått uppleva i var och varannan Zlatan-intervju. "Jag är Zlatan" visar att hårt jobb, talang och en stark tro på sig själv kan leda till oanade höjder. En mer inspirerande film är därmed svår att finna.
 
I filmen regisserad av Jens Sjögren finner vi i huvudrollen den spännande nya skådespelaren Granit Rushiti, som hyllats för sin tolkning av fotbollsstjärnan som Milano-borna kallar “Gud”. Manus är skrivet av bokens författare David Lagercrantz ihop med Jacob Beckman.
 
"Jag är Zlatan" blev 2022 års mest sedda svenska biofilm. Ikväll klockan 21 sänds filmen på SVT, och går även att streama på SVT Play fram till den 23 juli.
 
 

15 nya filmer på SVT Play i helgen

 
Att angöra en brygga
Borg
Den bästa sommaren
Den röda öknen
Falsk som vatten
Feber
Jag är Zlatan
Länge leve Bonusfamiljen
Mannen som slutade röka
Mysteriet Henri Pick
P & B
Släpp fångarna loss - det är vår!
Sopor
Ägget är löst
Äppelkriget
 
Marcus Steneröd
| 23 juni 2023 06:00 |