Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 december 2023 | 15:00

Nu kan du streama den galna, historiska Oscarssuccén på Amazon Prime och Viaplay

Den galna, bisarra och fantastiskt originella ”Everything Everywhere All at Once” tog storslam på årets Oscarsgala. Nu kan du streama den på Amazon Prime och Viaplay.
En film med alternativa världar, explosiv kampsportsaction, absurdistisk humor och kinesisk-amerikansk invandrar-tema. Få skulle kanske gissa att ”Everything Everywhere All at Once” skulle bli årets mest framgångsrika film men Daniel Kwan och Daniel Scheinerts häftiga rulle gjorde succé hos både publik och kritiker.
 
Med en budget på runt 25 miljoner dollar tog den hem över 141 och på Oscarsgalan vann den sju priser (av elva nomineringar) inklusive Bästa film. Huvudrollsinnehavaren Michelle Yeoh vann även för Bästa kvinnliga huvudroll vilket innebar andra gången i Oscarsgalans historia som en icke-vit skådespelare tog hem priset.
 
Hon, liksom resten av ensemblen, är suverän i historien om en kinesisk-amerikansk familj vars tvättomat - och tillvaro - hotas av skatteverket. Men större - och konstigare - hot uppenbarar sig när mamman och hustrun (Yeoh) dras in i ett äventyr med parallella världar där hennes tråkiga man (Ke Huy Quan) helt plötsligt är en actionhjälte och tonårsdottern (Stephanie Hsu) en mäktig skurk.
 
Det är en svindlande filmupplevelse för alla sinnen som inte bara hoppar mellan olika, skruvade världar men även humor, action och drama. Allt serveras på guldfat av den inspirerade regiduon (som tidigare gjort lika bisarra ”Swiss Army Man”) och den jämnstarka ensemblen som innebar en välförtjänt comeback för gamla barnskådespelaren Ke Huy Quan (”Goonies”, ”Indiana Jones och de fördömdas tempel”).
 
Nu kan du se streama den på både Amazon Prime och Viaplay.
 
Se trailern här:
 
| 1 december 2023 15:00 |