Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 december 2020 | 12:00

Guldbaggen 2020 - streama årets nominerade filmer

Var kan man se "Charter", "Greta", "Orca" eller "Se upp för Jönssonligan"? MovieZine guidar dig till Guldbaggeutbudet på streamingtjänsterna.
MovieZine.se är stolt officiell mediepartner till Guldbaggegalan 2021. Följ uppladdningen inför galan den 25 januari tillsammans med oss!
 
De flesta biografer håller stängt i vinter och pandemin tvingar oss att stanna hemma. Men som tur är finns det många bra filmer att fördriva tiden med. Är du sugen på att upptäcka mer svensk film, så är det ett guldläge för att ta igen några av årets mest hyllade titlar. Just nu finns 14 av årets Guldbaggenominerade långfilmer tillgängliga på olika streamingtjänster, vissa av dem är helt gratis att se!
 
 

Charter (Comhem Play, SF Anytime)

 
Amanda Kernells "Sameblod" vann 3 Guldbaggar år 2018, plus biopublikens pris. Inför årets gala är Kernells skilsmässodrama "Charter" en storfavorit med sju nomineringar, inklusive Bästa film och Bästa regi. En film att hålla ögonen på!

Streama "Charter" på Comhem Play eller hyr filmen hos SF Anytime.
 

Se upp för Jönssonligan (C More)

 
Hyllade regissören Tomas Alfredson kom hem från Hollywood för att ta sig an den folkkära Jönssonligan med nya skådespelare. Kuppkomedin har snott åt sig hela sex nomineringar, bland annat för Bästa kvinnliga biroll (Marie Göranzon).

Streama "Se upp för Jönssonligan" exklusivt på C More.
 
 

Greta (SVT Play)

 
Den omtalade dokumentären om den unga miljöaktivisten Greta Thunberg har rönt stor uppmärksamhet på världens filmfestivaler i höst. Nathan Grossmans dokumentärfilm fick svensk biopremiär i november och finns redan nu att streama.

Se "Greta" gratis på SVT Play.
 

Orca (Viaplay)

 
Josephine Bornebusch gjorde succé i tv-världen med dramakomedin "Älska mig". I år blev det även en hyllad långfilm för manusförfattaren och regissören: "Orca" är ett relationsdrama som utspelas under ett år av isolering och socialt avstånd.

"Orca" går att streama exklusivt på Viaplay.
 
 

Scheme Birds (SVT Play, Cineasterna)

 
Ellen Fiske och Ellinor Hallin har följt tonåriga Gemma, känd av den lokala polisen för att ofta hamna i bråk. Deras film tog hem flera priser på filmfestivalen i Tribeca år 2019, och är nu Guldbagge-nominerad till Bästa film och Bästa dokumentär.

"Scheme Birds" finns att se gratis på SVT Play samt på Cineasterna.
 

Idomeni (SVT Play, Cineasterna)

 
Dokumentärfilmaren David Aronowitsch har besökt den lilla grekiska byn Idomeni, som blivit ett tillfälligt flyktingläger i Grekland vid gränsen mot Nordmakedonien. Den högaktuella "Idomeni" är med och tävlar om Bästa dokumentärfilm.

"Idomeni" går att se gratis på SVT Play samt på Cineasterna.
 
 

Psykos i Stockholm (Triart Play)

 
En mamma och hennes dotter är på väg till Stockholm för att fira dotterns 14­-årsdag. Redan på tåget börjar mamman uppföra sig konstigt, och dottern befarar att ännu en psykos är på väg att ta hennes mamma i besittning. Maria Bäck har baserat filmen på sin egna uppväxt.

"Psykos i Stockholm" finns att hyra på Triart Play.
 

Ghabe (Triart Play, SF Anytime)

 
Marcus Castros vackra och högaktuella drama utspelar sig år 2015 och följer Monir, en av hudnratusen asylsökande som anländer till Sverige. Skådespelarna Adel Darwish och Ahmad Fadel är nominerade till Bästa manliga huvudroll respektive Bästa manliga biroll.

"Ghabe" finns att hyra hos Triart Play och SF Anytime.
 
 

Nelly Rapp - Monsteragent (SF Anytime)

 
Unga Nelly ska fira höstlovet hos sin morbror, men upptäcker att han är monsteragent. Ett yrke som även lockar modiga Nellys nyfikenhet. Den femfaldigt nominerade barnfilmen kan bland annat vinna för Bästa mask/smink, Bästa kostym och Bästa scenografi.

Hyr "Nelly Rapp - Monsteragent" hos SF Anytime.
 

Min pappa Marianne (Comhem Play, SF Anytime)

 
Rolf Lassgård och Lena Endre plockade hem varsin välförtjänt nominering för den varma dramakomedin "Min pappa Marianne". Lassgård spelar en småstadspräst som påbörjar en resa mot att bli kvinna.

"Min pappa Marianne" hittas på Comhem Play och på SF Anytime.
 
 

Fler streamingaktuella Guldbaggefilmer:

 
Actionthrillern "Breaking Surface" kan hyras på SF Anytime eller Viaplay Store.

Jonas Selberg Augustséns drama "Den längsta dagen" finns att hyra hos Triart Play och SF Anytime.

"The Average Color of the Universe" av Alexandra-Therese Keining kan ses på Draken Film.

Magnus Gerttens dokumentär "Only the Devil Lives Without Hope" finns att hyra på Vimeo.

Skräckfilmen "Andra sidan" släpps på video-on-demand den 11 januari.
| 28 december 2020 12:00 |