Film

Skribent

Anna Hedlin

26 februari 2024 | 17:00

Timothée Chalamet om de svåra scenerna "Dune: Part Two": "En våldsam upplevelse"

Under en digital presskonferens berättade bland andra Denis Villenueve, Zendaya och Rebecca Ferguson om den mäktiga inspelningen.
Inför premiären av “Dune: Part Two” var det dags för en stjärnspäckad presskonferens. Stämningen var god mellan filmens toppnamn, även om inte alla var på plats; varken Christopher Walken, Dave Bautista eller Anya Taylor-Joy deltog.
 
Den sistnämnda har man dessutom lyckats hålla hemlig ända tills nu, och hennes deltagande kom därför som en stor överraskning för den publik som haft förmånen att se filmen hittills.
 
Denis Villeneuve inledde med att berätta att trots att del ett kom för tre år sedan så har han egentligen aldrig lämnat Arrakis sedan arbetet med del ett började. Den första filmen var mer eftertänksam, medan del två är större, mer känslosam, mer muskulös och mer händelsefylld.
 
- Vi gick från del ett rakt in i arbetet med del två, berättar han, och fortsätter med att säga att det var viktigt för honom att del två skulle komma så snart som möjligt.
 
- Det är inte en uppföljare, det är en fortsättning.
 
93dd4df9ebc59c2fb30460451717eb33 dune 2 sandormar
 
Det här var också första gången han som filmskapare hade möjlighet att återvända till den filmvärld han arbetat med, se de misstag han gjort och göra det på nytt, fast bättre den här gången.
 
- Jag hade det som ambition, att göra det igen, fast den här gången skulle det bli… bra.
 
Att världen skulle vara så verklig som möjligt för skådespelarna var också viktigt för Villeneuve, han ville inte behöva förlita sig på effekter för att skapa den känsla han ville få fram på de olika platserna.
 
- Jag inspireras av verkligheten, jag hade inte kunnat skapa den här världen i en virtuell miljö, säger han. Det tillåter skådespelarna att fokusera på sin inre resa istället för att behöva föreställa sig vad som finns omkring dem.
 
Zendaya, som spelar fremenkrigaren Chani, menar att arbetsmiljön var kreativ och välkomnande. Hon fortsätter med att berätta att den tydligaste känslan hon upplevde under inspelningen var kärlek, något hon hoppas ska komma fram även för publiken i biosalongen.
 
- Vi ska inte glömma att Denis också uppenbarligen gillar fat suits, bald caps och en massa kedjor och slöjor i ansiktet, inflikar Rebecca Ferguson ironiskt, vilket ger skratt från hela panelen.
 
93dd4df9ebc59c2fb30460451717eb33 dune 2 bts 2
 
Chani, som vi bara fick se lite av i del ett, får helt klart mer utrymme i del två. Hon har en stark tillhörighet med sitt folk, fremennerna, vilket gör det svårt för henne att släppa in Paul i sitt liv.
 
Chanis tilltro till Paul är ambivalent men stark, men det är inte lätt för henne att låta en utomvärldslig person komma nära. Zendaya berättar att hon älskade elden inom Chani, såväl som hennes inre styrka.

- Styrka kan visa sig på många olika sätt, och Chanis styrka visar sig genom hennes hjärta.
 

Nya karaktärer

 
En ny karaktär för del två är prinsessan Irulan (Florence Pugh), en viktig roll i Frank Herberts bok. Hennes far är kejsaren (Christopher Walken) som styr hela universumet, vilket betyder att Irulan själv en dag kommer att ärva en enorm makt. Hon är dessutom en del av det mystiska systerskapet Bene Gesserit, där även Jessica (Rebecca Ferguson) ingår. Irulan var också en ovanlig karaktär för Pugh att spela - normalt sett kastar hon sig över en helt annan typ av roll, där karaktären är högljudd, full av åsikter och stursk, berättar hon.
 
- Vad betyder stursk? flikar Josh Brolin in.
 
- Äh, du vet, lite kaxig, fylld av självförtroende, svarar Florence Pugh.
 
Brolin nickar och svarar:
 
- Jag är inte en intelligent man, som ni vet, så jag lär mig saker, skrattar han.
 
93dd4df9ebc59c2fb30460451717eb33 dune 2 bts
 
En karaktär som verkligen är kaxig är just Brolins krigare Gurney Halleck, som är förmodat död efter den första filmen. Det visar sig dock att så inte är fallet, vilket betyder att vi får återse Gurney även i del två. Gurney har ett starkt band till sin unge härskare Paul, ett band som Brolin beskriver närmast som en kärlekshistoria.
 
- Sen handlar det om att bevittna hur den här killen inte bara mognar till en man, utan blir den utvalde, berättar Brolin. Det är nästan exakt vad jag fått se hos Timothée på vissa sätt, fortsätter han, genom att se banan hos en 23-åring, till en… 27-åring, eller 28?
 
- 43, svarar Chalamet blixtsnabbt.
 
- 43-åring! Välkomna till “Dune VI”! replikerar Josh skrattande. Villeneuve skojar vidare och säger att Brolin i alla fall låter intelligent, vilket genererar mer skratt från panelen.
 

Butler blir psykopat

 
En omsusad och efterlängtad karaktär är baronens brorson Feyd-Rautha, som i David Lynchs film från 1984 spelades av Sting. År 2024 axlas rollen av Austin Butler, som närmast kommer från “Masters of the air” och dessförinnan biopicen “Elvis”. Att ta sig an en makthungrig, sadistisk psykopat som Feyd var en annorlunda utmaning. Han berättar om vad han fann mest intressant med rollen.
 
- På ett sätt är det att utforska ditt eget skugg-jag. Vi har pratat om hur Paul och Feyd är motsatta sidor av samma mynt på sätt och vis. Rollen var så annorlunda från något jag gjort tidigare, den gav så mycket utrymme att leka eftersom rollen är så annorlunda från hur jag är som person, säger Butler.
 
93dd4df9ebc59c2fb30460451717eb33 dune part 2 presskonferens
 
Att få vistas i Denis Villeneuves universum var en ren glädje för honom, förklarar han.
 
- Det är väldigt stärkande att spela någon som tänker åtta steg framåt och är orubblig, även om han sedd från utsidan är någon som inte är särskilt behaglig att vistas kring.
 

Sandmaskar

 
En viktig scen som många Dune-fans ser fram emot är att få se hur Paul rider på sandmaskarna. I boken beskriver inte Frank Herbert exakt hur fremennerna går tillväga när de gör detta, vilket var en utmaning för Villeneuve. Det var en av de mest komplexa sekvenserna som han någonsin hade gjort, och han var ute efter en intensiv känsla av fara och fart.
 
- Jag ville att min mamma utan tvekan skulle tro att Paul rider på masken. Det var viktigt att det ser riktigt farligt ut, säger han.
 
93dd4df9ebc59c2fb30460451717eb33 dune 2 sand
 
Det tog omkring tre månader att skapa och utföra hela sekvensen, och det fanns ett helt team dedikerade till den. Timothée Chalamet understryker att det var det mest komplicerade han varit med om som skådespelare.
 
- Det blåste sand i ansiktet, det finns en industrifläkt där, och det var en lika våldsam upplevelse som det ser ut i filmen, säger han.
 
När frågan om vilka delar av Dune-universumet är casten är mest peppade på att publiken ska få ta del av kommer upp blir det tyst. Zendaya förklarar att det är en omöjlig fråga att besvara.
 
- Vi är alla tysta för det är så det känns när man lämnar biosalongen, man är mållös.
 
"Dune: Part Two" går upp på svenska biografer nu på onsdag, den 28 februari.
 
Kolla gärna in de här klippen från den digitala presskonferensen.
 
 
 
| 26 februari 2024 17:00 |