Film

Skribent

Kim Nilsson

10 maj 2009 | 18:25

Större än föregångaren

Skenet bedrar. Bokstavligen. För i en av sommarens största filmer, "Transformers: Revenge of the Fallen", är det inte bara huvudkaraktärerna som byter skepnad, även handlingen blir betydligt mer komplex än föregångaren.

- Många tror att det är en högljudd och explosiv sommarfilm och de har absolut inte fel, men denna gång har vi velat gå djupare, säger återvändande regissören Michael Bay.

När Transformers nådde biodukarna 2007 var det många som skeptiskt höjde på ögonbrynen då man tagit en tecknad kultserie för barn och pumpat upp den till enorma proportioner. Men skepticismen fastnade i halsen på de flesta tvivlarna när filmen spelade in över 700 miljoner dollar världen över och gjorde huvudrollsinnehavaren Shia LaBeouf till en stjärna över en natt.

- Jag minns att det var oerhört mycket publicitet kring premiären, vilket det i och för sig alltid är i Hollywood, men detta vara något utöver det vanliga. Bara någon dag efter röda matten fanns det sedan bilder på mig i underkläder på nätet och tidningarna skrek ut att jag var den nya actionhjälten. Då är det lätt att glömma allt hårt arbete som faktiskt ligger bakom filmen, jag tror sällan att jag varit så slut som efter inspelningen av just Transformers och det gällde både emotionellt och fysiskt, sa Shia LaBeouf då.

Eftersom den första filmen blev oanad succé bestämde sig filmbolaget snabbt för att en uppföljare var mer än nödvändig. Som tur är lyckades man också att engagera de flesta huvudspelarna från den första. Förutom LaBeouf i huvudrollen återvänder regissören Michael Bay och inte minst Steven Spielberg, som förra sommaren använde LaBeouf i Indiana Jones-filmen, som verkställande producent.

- En av anledningarna till att jag kände att jag ville göra en film till var dels för att det i stort sett var samma team som fanns bakom det mesta i produktionen och dels för att vi nu kunde utforska fler element med själva historien. Den första filmen förklarade och visade med våldsam tydlighet kriget mellan två stycken utomjordiska robottyper som på jorden kan förvandla sig till vardagliga maskiner. Att människorna hamnade i kläm, rent bokstavligt, gjorde att filmen blev en åktur utan dess like. "Transformers: Revenge of the fallen" är på ett sätt en fördjupning av den historien då Shia LaBeoufs karaktär Sam Witwicky, upptäcker en hemlighet om den onda robotrasen Decepticons vilket gör att de försöker fånga honom för att bevara sin hemlighet. Detta gör att publiken denna gång får en del bakgrundsinformation vilket på flera sätt fördjupar historien, säger Bay.

"Några av de snyggaste actionscenerna i modern tid"

Producenten Lorenzo di Bonaventura berättar att man kommer att visa transformers som fanns så långt tillbaka som på de gamla egyptiernas tid.

- Manusförfattarna har väldigt smart vävt in betydelsen av hieroglyfer och att vissa av dem egentligen symboliserar transformers. Det är både skrämmande och väldigt intressant och jag tror att filmen på så sätt blir mer mörk och tänkvärd än originalet. Men självklart är det inte bara prat och historia utan vi har också skapat några av de snyggaste actionscenerna i modern tid, säger han övertygat.

Då man befarade att regissörerna skulle tas ut i strejk under 2008, likt manusförfattarna tidigare samma år, förberedde regissören Michael Bay en hel del skisser och modeller av hur filmens actionssekvenser skulle se ut.

- Det kunde då ge något åt förproduktionen att jobba med om det skulle bli strejk, men det blåstes som tur var av. Jag hade ett tag tänkt att göra något mindre mellan den första Transformersfilmen och uppföljaren, men då allt föll på sin plats kände jag att jag inte kunde överge min "baby" bara för att jag själv hade andra önskemål, säger Michael Bay.

Filmbolaget Paramount visade prov på sin tacksamhet när man gav filmen 200 miljoner dollar i budget, vilket var 50 miljoner mer än den första filmen. Manusförfattarna Roberto Orci och Alex Kurtzman, som också legat bakom manuset till den nya Star Trek-filmen, passade först att skriva uppföljaren på grund av för mycket arbete på annat håll, men då studion inte hittade någon annan manusidé som de gillade lyckades de övertala duon.

- På ett sätt kändes det bra att fortsätta historien eftersom det var vi som skrivit den första filmen. Men det blev också riktigt tufft eftersom vi hade så mycket på annat håll. Som tur är fick vi ordentligt betalt, åtta miljoner dollar för ett manus är inte småpotatis och det kändes helrätt att jobba tillsammans med Ehren Kruger med manuset. Att få någon utifrån som kunde se historien för vad den var är oerhört värdefullt, säger Roberto Orci.

Roligare och mörkare än ettan

Eftersom manusförfattarnas strejk gjorde att manuset lades på is en period, skrev trion ett synopsis som påminde om ett manus på tidigt stadium så att resten av produktionen skulle kunna arbeta på ändå.
- Filmens tema är helt klart att vara långt ifrån sitt hem. Detta kan man se både när det gäller de goda robotarna Autobots som försöker anpassa sig till att leva på jorden då deras Cybertron inte kan återskapas och i Sam som har börjat på college. Vi kände också att vi ville göra allt mer än i den förra filmen. Det roliga blir roligare, det mörka mörkare och en ännu mer vetenskaplig blick på science fiction-elementen. Det gör att den här filmen på det stora hela blir mer komplex, säger Alex Kurtzman.

Själva inspelningen skedde till största del i Los Angeles och på olika platser i Pennsylvania och började i maj i fjol. Dock blev det lite extravagans då man under några få dagar spelade in på plats i Egypten under något som enligt produktionen själva var "ett enormt säkerhetspådrag som dock inkluderade flera dussin av lokalbor som statister" innan man nådde Paris och Jordanien.

Scott Farrar tog sig även an jobbet som ansvarig för specialeffekterna och berättade att jobbet denna gång skulle bli mycket svårare. Förutom mer budget och mer press på att göra en bättre film så var det också en stor utmaning då Michael Bay ville att den här filmen skulle ha ännu mer avancerade effekter.

- Han ville att man skulle se robotarna mycket tydligare med många närbilder på deras ansikten och samtliga rörelser, framför allt i slagsmål, måste vara mycket bättre än tidigare. Sedan får man också ta in aspekten att denna film också skulle visas i hög upplösning på IMAX-biografer. Det gör att vi inte har råd att göra ett enda misstag, säger Scott Farrar.

Shias handskada var redan inskriven


Det var inte bara arbetet bakom kameran som gav en del skador. Huvudrollsinnehavaren Shia LaBeouf skadade sin hand illa då han kraschade sin bil tillsammans med kollegan Isabel Lucas. Enligt diverse medierapporter fick LaBeouf men från olyckan som faktiskt aldrig kan bli helt återställda, men han var tillbaka på inspelningen bara två dagar efter kraschen.

- Många tror att de skrev in i manuset att min rollfigur skulle göra sig illa i handen för att dölja min skada, men det var faktiskt inskrivet sedan långt innan. Dock var manusförfattarna snälla nog att i vissa scener ändra vissa inslag så att min hand inte utsattes för mer smärta, säger han.

Andra skådespelare som återvänder till uppföljaren är Megan Fox, Josh Duhamel och John Turturro. Till alla fans glädje väljer australiensaren Hugo Weaving att återigen låna ut sin röst till de onda robotarna Decepticons ledare Megatron. Weavings mörka röst som på ett perfekt sätt balanserar mellan det överdrivna och det obehagliga är precis det som behövs för att göra en robot läskig på vita duken.

- Förutom agent Smith i Matrix-serien och Elrond i Sagan om ringen-filmerna är det helt klart flest personer som minns den här filmen. Och då är jag ju inte ens med, skrattar Weaving som dock tycker att det är väldigt roligt att ta ut svängarna ordentligt.

- Alla skådisar drömmar om att få spela elaka roller. Och Megatron är en riktig mother fucker.

Med alla effekter klara så beräknas Transformers: Revenge of the fallen ha premiär den 24 juni i USA på en IMAX-duk och samma datum gäller också för Sverige. Ett tag fanns det på kartan att filmen även skulle visas i 3D, men ingen mer information finns om detta och regissören Bay har själv varit rätt kritiskt till en sådan version.

- Det blir för mycket gimmick över 3D, säger han.

Bay tar robot-timeout

Trots att det är nästan två månader kvar till premiären är en ny uppföljare redan i planeringsstadiet och Bay har sagt att han är intresserad. Dock kommer det att dröja minst två år innan den produktionen skulle komma igång.

- Jag älskar de här filmerna och är jättespänd över att se hur den här kommer att fungera. Men jag behöver verkligen en paus från robotar nu, skrattar Bay.

| 10 maj 2009 18:25 |